Новорічно-різдвяні свята зафіксовані не тільки в календарях, а й викарбувані на красивих і незвичних речах, як-от, монетах.

У нумізматичній колекції «Державного історико-культурного заповідника Острога» зберігаються пам’ятні монети Національного банку України, присвячені новорічно-різдвяній тематиці. Усього їх одинадцять. Про це розповідають на сайті ДІКЗО.

Монети виготовлені з нейзильберу, срібла і золота з використанням різноманітних елементів оздоблення – голограми тамподруку, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння. Застосування таких мистецьких технологій надає кожній з монет особливої привабливості.

Довгоочікуваному і радісному періоду, що вирізняється своєю духовністю, обрядовістю, багатством фольклору, етнографічною самобутністю, присвячена 5-гривнева пам’ятна монета із нейзильберу «До новорічних свят». Її аверс прикрашають три ангели в обрамленні сніжинок і зірочок. На реверсі розміщена кольорова різдвяна зірка – один із символів народження Ісуса Христа, колядування, стародавній символ сонця, вогню і тепла. Навколо зірки написано: «З Новим роком та Різдвом Христовим!»

12 грудня 2016 року НБУ випущено 5-гривневу пам’ятну монету з нейзильберу «До дня Святого Миколая». На її аверсі зображено Святого Миколая, під яким – веселка з іграшками. Реверс монети – багатоколірний завдяки використанню тамподруку. На голубому тлі – радісні діти з іграшками в руках, угорі напис – «До нас завітай, Святий Миколай!».

Одній з головних подій в історії християнства – народженню Ісуса Христа присвячено відразу 5 пам’ятних монет НБУ, які належать до двох серій – «Обрядові свята України» та «2000-ліття Різдва Христового».

Три пам’ятні монети «Різдво Христове» номіналами 50, 10 та 5 гривень виготовлені відповідно із золота, срібла та нейзильберу, були введені в обіг 29 грудня 1999 року. На аверсі монет між двома постатями ангелів розміщено зображення малого Державного Герба України. На реверсі – в обрамленні символічних геометричних фігур відтворено біблійну історію про народження Ісуса Христа. У сяйві віфлеємської зірки зображено Богоматір з Немовлям в оточенні волхвів з дарами та світських тварин.

Варто зазначити, що у 2000 році на Міжнародному конкурсі «Монета року» «Krause Publications» (США) срібна монета «Різдво Христове» визнана найкращою в світі в номінації «Найбільш надихаюча монета». Автор монети – Роман Чайковський. 20 грудня 2002 року НБУ ввів в обіг ще дві пам’ятні монети «Свято Різдва Христового в Україні» номіналами 10 гривень (срібна) та 5 гривень (нейзильберова). Аверс монет прикрашений різдвяною зіркою, на реверсі зображено традиційну різдвяну сцену – різдвяний гурт колядників, у центрі якого ватага з різдвяною зіркою.

Різдвяній тематиці присвячені монети «Щедрик», викарбувані з срібла (20 гривень) та з нейзильберу (5 гривень). На аверсі останньої, на тлі нотних рядків – рельєфне зображення ластівки, а реверс прикрашає гурт колядників з різдвяною зіркою. Особливою атрактивністю володіє срібна монета «Щедрик», оздоблена кольоровими голографічними колами та вставкою з кубічного оксиду церконію. На аверсі – різдвяна зірка в центрі якої – колядники. Реверс монети прикрашає композиція, яка розділена стилізованим музичним рядком зі «Щедрика» на дві частини: у горі портрет Миколи Леонтовича з диригентською паличкою у правій руці, біля лівої руки композитора зображена ластівка; унизу – «колядка дзвонів». На тлі кольорових голографічних кіл зображено дзвоники.

У період зимових свят саме «Щедрик» звучить на всіх континентах – найпопулярніша різдвяна мелодія, відома усьому світові у музичній обробці Миколи Леонтовича.

Третьому і завершальному святу різдвяно-новорічного циклу – Водохрещу, присвячена монета з однойменною назвою «Водохреще», випущена НБУ 18 грудня 2006 року.

В Україні відзначають це велике свято 19 січня. У це й день у всіх храмах проводять освячення води. Вважається, що 19 січня вона має особливу силу зцілення. Монета. викарбувана зі срібла, має номінал 10 гривень та з нейзильберу – 5 гривень. На аверсі монет зображена композиція з церковної чаші та українських жіночих прикрас, кінцівки яких тримають голуби; ліворуч і праворуч розміщено стилізовані крижані гілки з крижинами. Реверс містить багатофігурну композицію – над ополонкою у вигляді голографічного зображення хреста служиться молебень, ліворуч півколом розміщено напис: «Водохреще».

Різдвяні традиції, які є чи не найбагатшими в Україні, знайшли своє відображення у перерахованих вище монетах. У цей особливий різдвяний час повсюди лунають колядки, щедрівки, у яких звучать добрі побажання, величання господаря і його родини, побажання великого врожаю і достатку. Нехай цей 2022 рік буде багатим для кожної родини. Зичимо миру, злагоди, затишку нашій великій країні. Щира вдячність усім друзям музею, спонсорам, відвідувачам, усім небайдужим, хто долучається до збереження національної культурної спадщини.

Читайте також: Рівнян запрошують на Свято куті до обласної бібліотеки