На Рівненщині приватизовують підприємства. Піде з молотка “Радивилівський комбінат хлібопродуктів”. Наприкінці серпня відбудеться аукціон і, якщо інвестори зацікавляться, комбінат перейде у приватні руки. Чому виникла така необхідність та як налаштовані працівники - знає Анастасія Ковальчук.

 

Державні підприємства продовжують приватизувати. Невдовзі з молотка піде "Радивилівський комбінат хлібопродуктів". Працівники від цього не в захваті.

На "Радивилівському комбінаті" нині працює більше ста фахівців. Переважно - місцеві мешканці. Люди кажуть, звикли працювати саме на державному підприємстві. Тому й хочуть, аби з приватизацією не поспішали.

Державну політику у сфері приватизації реалізує Фонд держмайна. Власне, готує об'єкти до передачі в приватні руки. Усе це задля того, аби зменшити частку комунального та державного майна в Україні і так прискорити економічне зростання.

Кошти від продажу надходять до державного бюджету. А у Фонду держмайна є навіть план. До прикладу, протягом року на Рівненщині повинні продати державних об'єктів на двісті мільйонів гривень. Йдетсья не лише про "Радивилівський комбінат". Загалом таких об'єктів 27. Це можуть бути не лише підприємтсва, але й адміністративні будівлі, гаражі тощо. До слова, Новий власник зможе змінити цільове призначення лише за рік. А ось звільняти працівників має право вже за пів року після купівлі.

У Фонді держмайна заспокоюють, що підприємство свою діяльність не припинить. Адже інвестор буде навпаки зацікавлений у розвитку комбінату. Як пояснює директор, нині об'єкт у повністю робочому стані. Щоправда в останні роки приватники почали витісняти їх з ринку. Зокрема, у виробництві комбікорму, в молотінні борошна. А зараз і в заготівлі зерна. Віктор Железняк державну політику підтримує, але є й інша сторона медалі.

У цьому регіоні Радивилівський комбінат платить найбільше подадків. До п'яти мільйонів гривень в рік. Як зміниться ця цифра після приватизації, поки невідомо. Так само невідомо, хто стане новим власником і що він захоче робити із підприємством далі. Спочатку повинен відбутися електронний аукціон призначений на 30 серпня. Стартова ціна Радивилівського комбінату хлібопродуктів - 141 млн гривень.

Читайте також: "Обласні слуги" Рівненщини пішли на мирову, або як не довести справу до кінця (ВІДЕО)