В Україні планують запустити так звані "ковідні паспорти". Вони покликані забезпечити вільне пересування Європою під час пандемії. Зараз для виїзду за кордон у більшість країн потрібний або негативний тест, або ж міжнародний сертифікат про вакцинацію. Чим відрізняються усі ці довідки та коли з'являться "ковідні паспорти" - дізнавалася Анастасія Ковальчук.

Коронавірусна інфекція іде на спад, тож все більше країн відкривають свої кордони для туристів і заробітчан. Наразі, аби виїхати в деякі країни необхідно мати негативні результати тесту на коронавірус або ж сертифікат про щеплення. Люди, які отримали дві дози вакцини від коронавірусу можуть звернутися до сімейного лікаря і отримати відповідний документ. 

В центрі ПМСД "Центральний" вже більше пів сотні людей отримали такі довідки. Згодом може з'явитися ще один документ. Аби полегшити пересування країнами Європи в час пандемії ЄС вводить єдиний ковідний паспорт. Він не є обов'язковий, проте стане в пригоді тим, хто часто подорожує. Новий документ звільнить власників від необхідності робити тести та відбувати карантин під час переміщення між країнами Євросоюзу.

Ковідний паспорт буде в електронному варіанті, на відміну від сертифікату про вакцинацію. Поки запуск таких паспортів анонсують з першого липня. Проте, паралельно система має запрацювати і в країнах Європи. Як швидко це станеться поки невідомо. В турагенстві кажуть, це справді полегшило б перетин кордонів, однак вибір лише за вами.

Хоча, каже Дарія Кравчук, є й такі країни куди можна вільно подорожувати і без будь-яких довідок. Албанія та Чорногорія нині приймають туристів без тестів на коронавірус чи сертифікату про вакцинацію. До того ж, в Україні вже неодноразово турагенства займалися підробкою негативних ПЛР-тестів. Такий випадок був і на Рівненщині. Наприкінці березня про підозру повідомили власниці костопільського турагенства. Вона, ймовірно, підробила більше двох десятків довідок. Тож, виникає запитання чи зможуть шахраї так само виготовляти і фальшиві ковідні паспорти. Однак спочатку їх повинні хоча б запровадити.

Читайте також: У Басовому Куті купатися небезпечно: у зразках води та піску виявили лямблії