Відсьогодні почали діяти нові штрафи для водіїв та пішоходів. Найбільше доведеться заплатити тим, хто сідає за кермо напідпитку. Стартує сума від 17 тисяч гривень. За перевищення швидкості тепер доведеться сплатити 1 700 гривень. Більшими штрафами каратимуть також пішоходів та велосипедистів. Більше деталей у сюжеті.

Тисячі людських життів обірвалось внаслідок дорожньо-транспортних пригод. Ситуації бувають різні: інколи летальні випадки на дорогах трапляються через халатність пішоходів, а інколи через порушення насамперед водіїв, які перевищують швидкість, виїжджають на зустрічну смугу руху, або ж сідають за кермо напідпитку.

Вже відсьогодні, 17 березня, збільшуються штрафи. За кермування в стані алкогольного сп'яніння штраф відтепер становить 17 тисяч гривень за перший випадок. За другий - вдвічі більше з позбавленням права кермування на 3 роки. Якщо водій втретє сяде за кермо на підпитку, то заплатить 51 тисячу гривень та позбудеться автівки та права кермування терміном на 10 років. До того ж йому може загрожувати адмін арешт терміном до 15 діб.

Якщо водій напідпитку зб'є людину та нанесе їй тілесні ушкодження середньої тяжкості, йому загрожує термін - більше 3 років за ґратами. Тяжкі травми - від 3 до 8. Якщо ДТП спричинить смерть потерпілого - водію загрожує від 5 до 10 років. А якщо ж п'яний кермувальник на смерть зіб'є більше двох людей одразу - він проведе за ґратами до 12 років.

А новий штраф для любителів швидкої їзди тепер складає 1 700 гривень. В поліції зазначають, дану санкцію збільшили, адже саме перевищення швидкості часто стає причиною летальних аварій.

Збільшено штрафи також для пішоходів за перехід у невстановленому місці або на червоний сигнал світлофору - він складає 255 гривень, та для велосипедистів за порушення правил, зокрема, і у стані алкогольного сп'яніння. Штраф складає 340 та 680 гривень відповідно.

Новим законом, який підписав Президент, легалізовується використання поліцейськими автомобілів без розпізнавальних знаків, так званих автомобілів-фантомів, які здатні у русі фіксувати швидкість автівок, рухаються у попутному та зустрічному напрямку. Коли правоохоронці фіксують, до прикладу, перевищення швидкості, вони відразу вмикають проблискові маячки та зупиняють порушника.

Усі запровадженні нововведення вступають у свою законну силу вже відсьогодні та покликані зменшити смертність на дорогах. А в найближчих планах законотворців - ввести адмінвідповідальність за образу честі та гідності патрульних при виконанні ними своїх службових обов'язків.

Читайте також: У Рівному патрульні виписали перший штраф за новим законом про порушення ПДР