До кінця липня-початку серпня в магазинах і на ринках з'являються смугасті ягоди, улюблені всіма, - кавуни і. Лікарі підтверджують, що це не тільки смачно, але і корисно. Однак є і протипоказання.

 Корисні складові кавуна

Соковитий кавун насправді тільки на 87% складається з води. Іншу частину плода займає цукор, трохи клітковини, вітаміни і мікроелементи. Основними складовими кавуна є вітамін С, вітаміни групи В (в більшості - В1 і В2), вітамін PP та фолієва кислота. Що ж до мікроелементів, то до них можна віднести калій, магній і натрій. А також в плоді міститься певна кількість лікопіну, природного антиоксиданту, який надає м'якоті червоний колір.
Яку користь приносить кавун
Медики радять вживати кавун людям із захворюваннями нирок і печінки, а також із серцевою недостатністю і гіпертонією. Їсти кавун радять людям, що страждають запорами, тому що він сприяє поліпшенню травлення і виходу відпрацьованих речовин з організму. Кавун «на ура» справляється з дисбактеріозом, а також благотворно впливає на процес утворення червоних кров'яних тілець. Бета-каротин, що міститься в кавуні, нейтралізує ефект старіння шкіри.
Кавун покращує настрій. Вся справа в тому, що в м'якоті кавуна містяться речовини, які допомагають виробленню серотоніну - «гормону щастя». І що приємно, він низькокалорійний: всього 25 ккал на 100 грамів. Природно, завжди необхідно знати міру.
Кавун: основні протипоказання
На щастя, поки що не виділені прямі протипоказання до вживання цієї смачної ягоди. Але алергологи рекомендують бути уважними. Алергія на кавуни зустрічається досить рідко, але буває у тих людей, хто страждає від алергії на пилок бур'янів.
Людям, які хворіють на жовчнокам'яну хворобу, пієлонефрит, гепатит в гострій формі або гломерулонефрит, бажано вживати максимум 200-300 грамів кавуна в день, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю.