Жив заможний намісник, житло якого спалили. Саме таку версію озвучили археологи, після завершення розкопок на городищі, що у підніжжя озера Басів Кут у Рівному. Майже місяць група дослідників вивчала територію. Знайшли чимало артефактів, які свідчать, що у період давньої русі Басівкутське городище було оборонним містечком і жили тут не бідні люди.

Належати вона могла заможному чоловіку, який з родиною проживав на Басівкутському городищі у період давньої русі. Археологи повністю розкопали і відтворили межі колишньої хатини.

Тут було річкове поселення. По знайденим артефактам археологи зрозуміли, що тодішні мешканці займались рибальством, землеробством і власноруч виготовляли посуд.

А ще люди дуже добре володіли зброєю. Археологи кажуть, стільки предметів озброєння на одній території не знаходили давно. Найбільше наконечників стріл. Це свідчить, що мешканці городища обоборяли свою територію. Але вберегти будинок не змогли. Велика кількість знайденого попелу підказує, що тут була масштабна пожежа.

Що ж сталось з її мешканцями, історія мовчить. Залишається лише здогадуватись. Наразі розкопки вже завершені. Археологи засипають яму. Всі знайдені артефакти - реставрують і вони стануть предметами майбутньої виставки.

Читайте також: У Рівному пройде фестиваль прадавніх човнів