фото ілюстративне
Пряні овочеві трави покращують смак їжі, зміцнюють здоров'я, покращують самопочуття людини, додають бадьорості.

Базилік

У народній медицині базилік городній використовують для приготування компресів і припарок, полоскання горла, лікування захворювань шлунка і нирок, проти лихоманки, ревматизму і головного болю.

Кервель

У кервеля багато фітонцидів, вітаміну C і каротину, є мінеральні солі та ін. У народній медицині кервель застосовують для поліпшення травлення, при хворобах залоз і шкіри.

Коріандр (кінза)

Коріандр застосовується в медицині для лікування хвороб - він має протизапальну і дезинфікуючу дію. Плоди коріандру входять до складу лікувальних чаїв і застосовуються для примастки смаку ліків. Препарати з плодів коріандру використовують для лікування ран, як жовчогінний і засіб від геморою. Плоди коріандру підвищують апетит, сприяють травленню і відхаркуванню, ліквідують здуття кишечника. Болгарські вчені рекомендують вживати у вигляді настою подрібнені плоди 1 чайна ложка на 1 склянку води - добова норма або приймати цілі плоди по 10 штук 1-2 рази на день

Кресс-салат

Листя крес-салату містять білки, вуглеводи, гірчичне масло, фітонциди, клітковину, багаті на каротин, вітаміни C, B, PP, мінеральними солями калію, кальцію, заліза, фосфору і йоду. У народній медицині крес-салат застосовують як сечогінний і очищає дихальні шляхи. Кресс-салат вживають, щоб поліпшити апетит, для зміцнення нервової системи, попередження цинги і недокрів'я.

Любисток

Любисток широко застосовується в народній медицині як сечогінний засіб. Корінь любистку, надає тонізуючу дію на шлунково-кишковий тракт, покращує апетит, зменшує явища метеоризму, знімає шлункові кольки, стимулює відділення жовчі, сечі, знижує нервову збудливість. Настій або відвар коріння з любистка п'ють при шлунково-кишковій і сечокам'яної хвороби, захворюваннях серця і легенів, нервових розладах. Відвар кореня любистку втирають в шкіру голови для зміцнення волосся, їм лікують гнійні рани і шкірні захворювання. У народі любисток вважають протиглистовим засобом, наприклад, дітям дають молоді стебла або відвар листя.

Майоран

У майорані є каротин, вітаміни і мінеральні солі, фітонциди. У народі майоран використовують як тонізуючий, шлунковий і протицинговий засіб, при безсонні, лікуванні дихальних шляхів, головних болях.

М'ята перцева

У науковій і народній медицині м'ята перцева - дуже популярний лікарський засіб. Водний настій листя м'яти (2 столові ложки заварюють як чай в 2 склянках окропу) п'ють по півсклянки 2 рази на день перед їжею для поліпшення травлення, проти спазмів в кишечнику і нудоти. М'ята входить до складу шлункових таблеток, апетитних крапель, чаїв та трав'яних зборів для ванн. Олія м'яти є одним з основних компонентів таких ліків, як корвалол і валокардін, крапель, цукерок і коржів від кашлю і захриплості горла, зубних паст, порошків, еліксирів і рідин для полоскання горла. Чистий ментол включається в краплі і мазі від нежиті, в який застосовується при стенокардії, валідол. М'ятою в народі лікують жовчнокам'яну та сечокам'яну хвороби, метеоризм, головний біль, атеросклероз.

Кмин

У народі кмин відносять до засобів, що підвищує апетит, поліпшує травлення, знімає спазми і знижує процеси гниття і бродіння в кишечнику, що сприяє відділенню сечі і розширюють судини. Наукова медицина рекомендує відвар подрібнених плодів кмину, 1 столова ложка на 1 склянку окропу, охолодити після 15-хвилинного кипіння і пити 3 рази на день по півсклянки до їжі, при здутті і катарі кишечника, шлункових і кишкових кольках. Краплями кмину лікують очні захворювання. Кмин включають в лікарські чаї - апетитний, вітрогонний, шлунковий, послаблюючий і заспокійливий.

Чабер

Болгарськими медиками встановлено, що чабер надає в'яжучий, сечогінний, потогінний і протиглистову дію і рекомендується ними у вигляді настою при проносах, катарах кишечника, розладах травлення, блювання та ін. Настій, 3 столові ложки подрібненої трави на 2 склянки окропу, слід вживати за призначенням лікаря.

Естрагон

Естрагон містить ефірну олію, вітаміни P і C у великій кількості. Тому естрагон застосовується в народній медицині як протицинготний і сечогінний засіб, при різних порушеннях травлення, для усунення поганого запаху з рота, при лікуванні водянки, курячої сліпоти. Естрагон володіє цінними властивостями - тонізує організм, покращує апетит, сприяє травленню і обміну речовин. Тому естрагон дуже популярний в Азії та Америці, а в багатьох країнах Європи і на Кавказі він популярніший кропу.

Хрін

Сік хрону використовують для лікування цинги, поліпшення апетиту і травлення, як сечогінний і відхаркувальний засіб. Соком хрону, розведеним водою 1: 1, полощуть рот при запаленні слизової оболонки і горло при ангіні. Кашку з коріння хрону застосовують зовнішньо при лікуванні радикуліту, плевриту і запалення легенів. Натертим хріном іноді замінюють гірчичники. Свіже листя хрону прикладають до хворих місць у вигляді компресу для зняття болю при радикуліті і невралгіях.