Білок, а точніше група білків, формують м'язи, мозок, серце, ферменти, гормони і інші складові тіла людини. Білки незамінні, тому що 54% маси тіла людини складається з білків, тому важливо щоб їжа була багата білками - від цього залежить здоров'я і довголіття.

Вчені припускають, що основні, структурні, білкові клітини змінюються не менше 50 разів за життя людини, не дивлячись на те, що темп і швидкість життєвих процесів різна і залежить від органу і тканини. Таким чином, білки безперервно беруть участь в синтезі і розпаді молекул, що лежать в основі життєдіяльності людського організму. Білок, на відміну від жирів і вуглеводів, не може замінюватися іншими харчовими елементами. В процесі травлення білки розщеплюються під дією ферментів до амінокислот, які всмоктуються в кров через стінки тонкої кишки і надходять в усі клітини організму, служачи джерелом для синтезу білків.

Користь рослинних білків 

У людей, які регулярно вживають в їжу продукти тваринного походження не виникає бажання виділити овочі багаті білками, а у веганів (вегетаріанців) навпаки інтерес підвищений.

Рослинні білки допомагають схуднути не відчуваючи нестачі в білкової їжі, адже в рослинних продуктах немає жирів, на відміну від білкової їжі тваринного походження (м'ясо, риба, молочні продукти, яйця). Саме тому рослинні страви багаті білками виходять легкими і дієтичними.

Рослинний білок однаково корисний для м'язів, як і тваринний, але вживаючи рослинну білкову їжу можна схуднути набагато швидше, адже в організм перестане надходити надмірна кількість жиру, але вітаміни, мінерали та амінокислоти будуть надходити в посиленому кількості.

Рослинний білок засвоюється організмом тривалий час і не на 100%, що допомагає контролювати почуття голоду. А клітковина, що міститься в продуктах рослинного походження, покращує роботу травної системи.

Рослинні білки 

Найбільш багаті рослинними білками бобові культури (квасоля, горох, соєві боби), а також кольорова і брюссельська капуста, брокколі і кукурудза. Білки капусти і бобових культур за амінокислотним складомнаближаються до тваринних білків і містять незамінні для нашого організму амінокислоти.

За статистикою, за рахунок овочів, в основному, за рахунок картоплі, людина отримує до 15% добової норми білка. До речі, картопляний білок дуже корисний, тому що містить повний набір незамінних і замінних амінокислот для організму.

На жаль, продукти рослинного походження,які містять велику кількість білків, є недолік - низький вміст вітамінів групи B, які містяться переважно в продуктах тваринного походження. Багато вегетаріанці, відмовившись від їжі тваринного походження додають в раціон пивні дріжджі і молочні продукти, щоб покрити нестачу вітамінів групи