Після зими так хочеться побалувати організм вітамінами, наприклад, свіжою редискою з власної грядки. Багато хто думає, що вирощування редиски - справа нехитра: посадив, полив, і чекай врожаю. На практиці все трохи складніше. Як отримати хороший врожай редиски і що для цього потрібно, читайте далі.

Після зими так хочеться побалувати організм вітамінами, наприклад, свіжим салатом із зеленню і екологічно чистим редисом з власної грядки. Відомо, що перший урожай раннього редису можна зібрати вже в квітні.

Особливості культури

Оптимальна температура грунту для посадки ранніх сортів редиски в теплиці - 10-12 º с. Дружні сходи з'являються при температурі 15-20ºС.

Редис може витримати тимчасове зниження температури до -1-2ºС.

Як виростити редис?

Підготовка грунту і посів насіння

Основна мета - квітневий урожай, тому насіння висівають у березні, а вирощуємо редиску тільки в тепличних умовах.

За кілька тижнів до передбачуваної дати посіву приділіть увагу теплиці: відремонтуйте каркас, натягніть плівку. Ці нехитрі дії дозволять грунту відтанути до моменту посіву, щоб насіння проросло точно в строк.

Перед посівом насіння зробіть борозенки глибиною 3-4 см, добре пролийте їх водою.

Висівати краще ранні скоростиглі сорти редиски.

Читайте також: багатий врожай моркви: кілька порад для правильного посіву

Для прискорення сходів проростіть насіння. Це зовсім не складний процес: на кілька годин опустіть насіння в теплу воду, потім покладіть його на марлю, накрийте тонкою тканиною і поставте в тепле місце. Як тільки помітите, що насіння проклюнулось, приступайте до посіву. Нагадуємо, що до цього часу у вас вже повинна бути готова теплиця і підготовлена грядка.

Закладайте насіння в грунт на глибину 1 см на відстані 5 см один від одного. Так кожна рослина отримає необхідну кількість світла. Насіння вносьте поштучно. Засипте його землею, гарненько утрамбуйте - це прискорить проростання.

Якщо погода досить холодна, можна додатково вкрити грядки будь-яким нетканим матеріалом, наприклад. Чекайте появи перших сходів через 4-6 днів. За потреби проведіть проріджування: відстань між рослинами повинна бути 3-5 см.

Як поливати редис?

Редис любить вологу. До появи сходів поливайте його часто, але не дуже рясно (краще всього обприскувати посіви з пульверизатора). З появою сходів поливайте рослини сильніше, але рідше (раз в декілька днів). Після поливу обов'язково розпушуйте ґрунт і провітрюйте теплицю, щоб висока вологість не загубила ваш ранній редис.

Пам'ятайте: недолік вологи загрожує ранньому вистрілюванню редиски. В результаті вона стане жорсткою і несмачною. А от надлишок вологи може призвести до розтріскування коренеплодів.

Чим підгодовувати редис?

Після проріджування сходів підгодуйте редис азотним добривом, наприклад, сечовиною (2 ст. л. на 10 л води). На початковому етапі зростання азот потрібен обов'язково. Якщо цього елементу не буде вистачати, у редиски буде дуже погано утворюватися бадилля, так і листя швидко пожовкне.

Читайте ще: рання капуста: коли сіяти на розсаду

На початку формування коренеплодів підгодуйте рослини таким розчином: 30 г суперфосфату і 20 г сірчанокислого калію на 10 л води.

Прибирання і зберігання редису

Прибирайте урожай коренеплодів вибірково: першими покинути теплицю мають достиглі голівки редиски діаметром 2,5 см. Акуратно відсуньте грунт навколо коренеплодів і висмикніть дозрілі примірники за гичку. Дрібний редис залиште на дозрівання, знову присипавши його землею.

Коренеплоди промийте, обсушіть на папері або рушнику і покладіть у поліетиленові пакети, не зав'язуючи їх. Зберігайте редис в холодильнику у відділенні для овочів.

Після збору врожаю редиски простір, який появився в теплиці, можна зайняти основними культурами (томати, огірки, баклажани, перець), а міжряддя ущільнити проміжними культурами (кресс-салат, салат і редис, який, до речі, можна вирощувати протягом усього сезону). 

ДЖЕРЕЛО