Фото Dima Vlasyuk
У той час, як утворені громади Рівненщини намагаються відстояти своє існування, інші населені пункти лише зараз розпочали активну роботу з децентралізації. Саме тоді, коли мова зайшла про адміністративне приєднання сіл до обласного центру.

Чимало суперечок у оновленому плані адміністративного устрою Рівне нщини точиться саме навколо Рівне нської міської ОТГ.

Читайте також: На Рівне нщині кількість ОТГ хочуть зменшити удвічі

За оновленим планом села Городок, Обарів та Квасилів були віднесені саме до Рівне нської міської ОТГ.

Проте керівництво Городка та Обарова, фермери та депутати Рівне нської районної ради виступили проти такого розподілу.

Читайте також: До Рівного не хочуть: села навколо домовились про окрему громаду?

За словами експертів, поки що залишається дійсним перспективний план, який Рівне нська обласна рада підтримала у листопаді 2019 року. За ним передбачено формування 72 об’єднаних громад.

- Є думки жителів населених пунктів, депутатів, можуть ще бути внесені зміни у перспективний план, тому що процес триває. І станом на сьогодні він добровільний. У перспективному плані є Городоцька ОТГ, яка об’єднає Городок, Бронники і Обарів. Якихось причин міняти цей перспективний план я не бачу. Тим паче, що зараз у Городоцькій, Бронниківській та Обарівській сільських радах відбуваються процеси створення такої ОТГ, проводиться опитування, приймаються рішення, - каже директор Рівне нського регіонального офісу U-LEAD Руслан Сивий.

Створення Городоцької ОТГ підтримують не лише у селах, а й у районі. Тут, кажуть експерти, хочуть встигнути до внесення остаточних змін таки утворити громаду. За словами консультанта Офісу реформ Асоціації міст України на Рівне нщині Василя Куриласа, нині Уряд хоче вирівняти ситуацію саме з тим, щоб міста і районні центри мали перспективи розвитку:

- Не знаю, яка буде позиція з цього приводу робочої групи при Кабміні, яка працює при Міністрерстві розвитку громад, адже там пропонують таки не "затискати" міста обласного значення й не блокувати перспективи їх розвитку. Ми також розуміємо, що якщо місцеве самоврядування матиме надмірні повноваження, то воно може в будь-який час зупинити необхідні для міста речі. Наприклад, Городоцька ОТГ може зупинити прийняття стоків, Шпанівська ОТГ - прийняття сміття чи встановити надмірну ціну. Це для прикладу. Виникає надмірна залежність. Тому економічні речі будуть диктувати утворення міської громади з об'єднанням прилеглих територій.

Попри перестороги, на разі процес триває саме у добровільному руслі. Саме на цьому акцентують на наполягають експерти.

- Нагадую, зараз процес добровільний. Якщо Городоцька та Обарівська сільські ради погодяться приєднатися до Рівного – будуть внесені зміни. Але для цього потрібні рішення сесій. Лише на підставі цього можна вносити зміни у перспективний план, - каже Руслан Сивий.

А поки тривають перемовини поміж усіма учасниками процесу.

- На разі проводимо діалог, аби знайти середину, яка б задовільняла всіх. Але, на жаль, її зараз важко знайти, тому все на стадії обговорень, - додає Василь Курилас.

Читайте також: Укрупнення ОТГ не уникнути: все на догоду Рівному та Дубно