Сьогодні, 13 грудня, у Рівному відкрили пам'ятний знак жертвам рівненського гетто. Його збудували в знак пам'яті невинно вбитих жертв єврейського народу громадська організація у партнерстві із єврейською общиною. На відкриття меморіалу прийшли сотні рівнян.

На цьому місці, у 1941 році, знаходився в'їзд у гетто, де примусово утримувалися євреї у Рівному в часи окупації нацистською Німеччиною.

Цей пам'ятник знаходиться на місці в'їзду в гетто, яке було створено в грудні 1941 року, тобто 78 років тому. Це час нацистської окупації, коли відбувався Голокост і створення гетто - це також, складова частина процесу масового вбивства євреїв. Тому місце обрання цього меморіального знаку не випадково, воно історичне,-розповідає історик Максим Гон.

Напівзруйнована стіна, валіза і менора: саме так виглядає пам'ятний знак жертвам гетто у Рівному. Відтепер він стоятиме у нашому місті на розі вулиць Соборної та Дорошенка.

Побудувати стіну, як символ стіна пам'яті ніби, але осколок стіни тому, що це осколок єврейського життя тому, що більшість євреїв було вбито під час Голокосту. СТИК Валіза - це символ примусового переселення жертв на теренах гетто. І менора -це власне релігійний, іудейський символ семи свічник, який сьогодні релігійні євреї будуть запалювати,-додає історик Петро Долганов.

Аби вшанувати пам'ять загиблих євреїв біля пам'ятного знаку зібралося близько сотні рівнян, які поклали квіти до меморіалу.

Насправді, для рівнян, я вважаю, дуже важливо є пам'ятати про те яким було місто раніше, бо насправді, сьогодні, далеко не всі знають, що раніше Рівне населяло не лише українці, росіяни, але й жителі інших національностей і в пам'ять про них, про їх життя, а тим більше про ці події, страшні події, які трапилися в нашому місті має жити серед рівнян тому, що це дуже важливо пам'ятати про те, що сталося. Насамперед для того, щоб вберегтися від подібних речей на майбутнє. І власне тому я тут,-каже рівнянка Лідія Войтюк.

о слова, тоді нацисти вбили близько п'яти з половиною тисяч людей, 1300 з яких були дітьми. 

Читайте також: За елітний відпочинок на Рівне нщині : апеляційну скаргу Ситника суд не не ухвалив