Якщо хвороба виявляється сильнішою, це не означає, що людина не потребує медичної допомоги. Отримати її можна у паліативному відділенні. Такі заклади потрібні, підтверджують благодійники.

Паліативне відділення у Дядьковицькій районній лікарні відкрили рік тому. Тут облаштували 12 ліжок для невиліковно хворих, аби полегшити їхні страждання. Такий профіль медзакладів дуже актуальний, кажуть представники благодійних організацій.

Є дуже багато пацієнтів, які потребують цього догляду. Є невиліковно хворі, яких, наприклад, виписують з онкодиспансера вже додому, а вдома сімейні лікарі надають консультації. Є люди, які потребують постійного цілодобового догляду, знеболення і в межах лікарні це зробити набагато краще, - розповідає керівниця Благодійного Фонду "Скарбниця Надії" Мар'яна Рева.

Попит на таку допомогу насправді є. Медики кажуть - у відділенні перебувають пацієнти з Рівного, практично усіх районів області та навіть Волині. Тож у листопаді в закладі розширили відділення іще на 13 ліжок.

Ми думали, що у нас буде більше старшого покоління пацієнтів. Але вікова категорія зараз - 40 років. Патологія - це онко, якщо є місця можуть бути з розсіяним склерозом, з гангренами. Практично, це все люди, які прикуті до ліжка, - говорить головна лікарка КНП "Дядьковицька районна лікарня" Світлана Гречко.

Окрім догляду та якісного знеболення, у відділені пацієнти отримують й психоемоційне розвантаження. Допомагає у цьому шиншила Фрося, яка вже рік живе й працює тут.

Вона у нас допомагає важкохворим. Коли у них поганий настрій, депресивний стан, ми підносимо її - вона м'ягенька, комунікабельна, лагідна тваринка. І з'являється у людини інший настрій, вона піднімається духом.

Утримання цілої районної лікарні коштом бюджету об'єднаної громади неможливе. Тому питання перепрофілювання усього закладу під паліатив тут вважають актуальним.

Ми надіємся, що у 2020 році ми укладемо договір з Національною службою здоров'я, де є фінансування паліативу окремо. Також з нового року наказом відділу охорони здоров'я Рівне нської ОДА створена виїзна паліативна брига. Ми маємо до цього підготуватись, щоб з 1 січня у нас була своя бригада, яка також буде фінансуватись через Національну службу здоров'я.

До слова паліативна допомога надається на Рівне нщині у кількох закладах - Дядьковицькій районній лікарні, хоспісі у Дубно та дитяче відділення на базі будинку дитини у Рівному 

Читайте щеРівне нщина отримали ще чотири іклюзивні автобуси