Дмитро
Кожного року 8 листопада православна церква відзначає день пам'яті великомученика Димитрія Солунського. У народі це свято називають Дмитріїв день. Які ж прикмети та традиції пов’язані з цим днем.

 Святий Дмитро народився в Греції, в місті Солуні (Салоніки) і жив за часів, коли на християн здійснювалися жорстокі гоніння. Дмитро Селянський на іконах зображується хоробрим воїном, зі списом, однак за життя він не брав участі у військових битвах. Він був воїном світла, його відвага і сила духу допомогли йому вистояти на полі бою з язичниками і не зрадити навіть під страхом смерті віру в Христа.

Храми в честь Дмитра Солунського є в багатьох слов'янських містах, в тому числі і в Україні. У Києві в кінці XI століття син Ярослава Мудрого, великий князь Ізяслав, при хрещенні названий Дмитром, побудував Дмитріївський монастир. Пізніше Дмитріївський монастир перейменували в Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир.
 
Про що моляться Дмитру:
 
• про допомогу під час військових дій,
• про зцілення хвороби очей,
• про дарування терпіння і мужності.
 
 
Прикмети на Дмитріїв день
 
До 8 листопада тривав осінній шлюбний сезон, який з цього дня завершувався і свати НЕ засилали.
 
У народі особливо шанують суботу, яка передує святу, Дмитрівська субота - час, коли поминають покійних предків.
 
У слов'ян  народне свято Дмитріїв день вважається початком зими. За переказами святий Дмитрій закриває золотим ключем землю, яка засинає на зиму, а відкриє її навесні на Юріїв день Георгій Побідоносець.
 
У народі говорили: "До Дмитра дівка хитра, а після Дмитра не буде такою".
 
Існує така прикмета, що в ніч на Дмитра відьми крадуть Місяць з неба, щоб подоїти її, як корову. Тому, якщо в цю ніч ви не побачите на небі Місяця, не дивуйтеся.
 
Що треба робити цього дня:
 
В цей день треба згадати всіх покійних родичів. Відвідують церкву, ставлять свічки і замовляють службу.
 
За старих часів поминали померлих родичів за загальним сімейним столом. Відвідували їх могили і прибиралися там, запалювали свічки і молилися за душі близьких і знайомих, які залишили землю.
 
У цей день пригощають людей солодощами - знайомих, подають жебракам, - щоб вони пом'янули покійних родичів.
 
8 листопада - іменини Дмитра, привітайте знайомих з таким ім'ям
 
Що не можна робити цього дня:
 
Не можна забувати про усобших
 
Вважалося, що жінкам не можна займатися домашньою роботою - шити, в'язати