Шанс повернутися до повноцінного життя. У Рівненському районі функціонує центр, де лікують від алко, наркозалежності та ігроманії. Реабілітація триває в два етапи. У центрі перебувають люди з усієї України. Із хворими працюють психологи та інші фахівці майже цілодобово. Як все відбувається, бачили наші журналісти.

 Майже літра міцного спиртного напою за вечір. Жінка просить обличчя її не показувати. Однак історію, проте, як алкоголь свого часу став першим "другом" розповідає.

Не могла не пити і пити. Це була безвихідь. Все було по колу. Це і є абсолютрна капітуляція перед алкоголем і залежністю, - розповідає Ольга, яка лікується від алкозалежності.

І так тривало п'ять років. Найбільше пані Олена почала вживати під час розлучення. Та в один момент жінка змогла сказати собі стоп. У реабілітаційному центрі вона уже два місяці.

Дуже круті у нас психологи, я тут себе віднаходжу. Це взагалі мій шанс почати життя, якби це дивно не звучало. Вони усі круті наші консультанти, - каже Олена.

Олена розповідає, дуже хочеться додому побачити сина та дочку, але переборює себе і залишається на лікуванні.

Я зважую свої за і проти у нас таке завданя було. 10 плюсів і 10 мінусів вживання алкоголю. Це у нас таке завдання було. І я розумію, що дуже мало пройшло часу і якщо я поїду додому будуть одні мінуси. Я хочу до них, але результатом буде тоді, коли я буду відчувати сили, - каже Олена.

А це Віктор, родом із Чернівців. Вже у 16 років почав вживати наркотики. Через що чоловік неодноразово потрапляв до в'язниці. Курси лікування тільки в інших установах він проходив шість разів. У цей реабілітаційний центр Віктору потрапити допомогли друзі. Тут чоловік уже 3,5 місяці. А от вдома на нього чекає 11-річний син.

Так склалося, що у мене є друзі. Я дуже вдячний їм за це. Що вони не дали мені далеко зайти з цим усім. Я побачив, що все у мене повторюються всі ці вчинки, - розповідає Віктор, який лікується від наркоманії.

Загалом у реабілітаційному центрі "12+" лікують від алко і наркозалежності та ігроманії. Через останню згубну звичку у центр потрапив 21-річний Владислав. Хлопець розповідає, що вже у 10 класі почав робити ставки. Програвав великі суми, остання була 20 тисяч доларів.

Я мав проблеми із кредиторами, постійно брав кредити. Гроші, які заробляв на роботі програвав. Бувало таке, що ті гроші, які давали батьки на навчання також програвав. І основне стало те, що в липні я почав виносити речі з дому. Це був духовний крах для мене, - Владислав лікується від ігроманії.

Хлопець розповідає, що був період ремісії. До 3 курсу взагалі не грав в азартні ігри. За професією Владислав лікар-стоматолог.

Найважливіше визнати свою залежність. Бо багато я сам себе переконував, що я не залежний. Що я зможу контролювати це. Це все ілюзії. Такі люди дійсно потребують домоги, - каже Владислав.

Зараз на лікуванні в центрі перебувають близько 60 людей. Для залежних проводять, як групові так й індивідуальні заняття. Тривають вони із восьмої години ранку і до самого вечора.

Хвороба залежності . Вона має біологічну природу, психологічну, соціальну і духовну. Робота проводиться саме у цих чотирьох сферах., - розповідає ведучий психолог, психотерапевт центру "12+" Геннадій Крахмалюк.

Співпрацюють також із центром психічного здоров'я. Адже є різні випадки із хворими. Це наприклад психози, галюцинації. На жаль є люди, які повертаються у центрі по декілька разів. Бо згубні звички переважають. Тому тут важливо працювати не тільки з реабілітантом, а й з родичами. Для цього є спеціальні заняття.

Дуже часто буває, якщо людина тут поміняється. вона повертається у сім'ю, а там сталі зв'язки. Від нього вимагають те що і раніше. Якщо відбувається зрив, то пацієнт повертається й аналізує чому він відбувся. В основному відбувається від того, що порушуються правила реабілітації, - каже Геннадій Крахмалюк.

Реабілітація відбувається у два етапи. Спочатку хворі перебувають на стаціонарі. Це приблизно 4 місяці. Тут від них вилучають усі засоби зв'язку. Мобільні телефони, інтернету немає. Другий етап - ресоціалізація. Для кожного хворого складаються індивідуальні заняття, є і групові.

Це кожен день щось інше, зранку медитація. Лекційні заняття, всі види терапії. В процесі того, фахівці забриють людей і працюють із ними індивідуально, - розповідає програмний директор реабілітаційного центру "12+" Олександр Омельчук.

Знаходиться реабілітаційний центр у селі Бронники. За місяць перебування за хворого рідні сплачують майже 10 тисяч гривень.

Дивіться також: Зимові шини: скільки коштує їх заміна у Рівному та чи багато бажаючих

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber