Батьки – найважливіші люди у житті кожної дитини. Вони люблять, підтримують, оберігають і допомагають. Але бувають випадки, коли мама чи тато можуть нашкодити словами. Всі ми знаємо, що однією фразою можна ранити і дорослих, а дітей – тим паче. Які слова сприймаються найбільш болюче дітками і чому їх не можна говорити читайте далі у статті.

1. «Не плач! Припини!»

Не сваріть і не кричіть на дитину за те, що вона плаче, навіть якщо вам здається, що причин для істерики немає. Через плач проявляються емоції. А така фраза дає дитині зрозуміти, що виявляти емоції – це погано. Зрештою, вона почне пригнічувати їх у собі.

2. «Дорослі хлопчики/дівчатка не бояться!»

Навчіть дитину справлятися з емоціями й страхами, заспокойте, поясніть, що всі ми в певний період чогось боїмося. Дайте зрозуміти дитині, що боятися – це нормально, але й придумайте, як можна справитися з цим страхом.

3. «Ти мене розчаровуєш!»

У ситуаціях, коли дитина засмутила батьків, вона й так відчуває себе пригніченою та винуватою. Навіщо додавати стресу? Краще допоможіть знайти дитині правильний шлях, поясніть, як не повторити схожої ситуації в майбутньому.

4. «Від тебе ніякої користі! Ти все робиш не так!»

Найбільше у світі діти бояться втратити схвалення батьків. Їм дуже важливо, що тато й мама про них думають. Адже батьки – найважливіші люди в житті хлопчиків і дівчаток з перших їхніх днів. Спробуйте сказати так: «Ніхто не ідеальний, ти тільки вчишся, наступного разу в тебе вийде краще».

5. «Ти погана дитина! Я більше тебе не люблю!»

Навіть якщо дії дитини вас засмутили, не ставте через це на ній хрест. Усі ми можемо помилятися, але це не означає, що всі ми погані люди. Не змушуйте дитину почуватися поганою й зіпсованою. Крім того, ви ж не перестаєте любити сина чи доньку. То навіщо травмувати дитину такими словами? Скажіть краще так: «Я завжди тебе любитиму, але мені сумно, коли ти це робиш».

6. «Ти невдячна дитина!»

Навіть якщо ви витрачаєте всі сили, аби дати дитині найкраще, це було ваше рішення. Ви ж самі вирішили, що готові до виховання дітей, і не треба звинувачувати в цьому синів і доньок. Дитині потрібна ваша увага, гроші й подарунки її цікавлять не так, як час, проведений з вами. Достаток не замінить їм татової та маминої уваги. Діти будуть любити вас навіть у бідності.

7. «Тобі не вистачає…»

Сміливості, кмітливості, наполегливості, упевненості тощо. Такі слова дуже засмучують дітей. Вони обов’язково позначаться на їхній самооцінці й подальшому житті. Краще скажіть так: «Люби себе таким (такою), яким (якою) ти є. Ми разом старанно попрацюємо, аби в тебе з’явилося більше…»

8. «Ти товстий/товста!»

Не потрібно опускатися до таких фраз. Ваша дитина й сама знає про свою проблему. Їй про це, напевно, нагадують у дитячому садку, у школі. Негативні висловлювання про дитину лише посилять проблему – вона буде заїдати стрес. Почніть займатися спортом разом з нею, перейдіть на правильне харчування всією родиною.

Читайте також: Як правильно робити зауваження чужим дітям?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber