За церковним календарем 7 серпня відзначається Успіння праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці. Святій Ганні моляться в безплідді, про дарування дітей, про захист сімейного вогнища. Праведна Анна вважається покровителькою всіх жінок, вагітних, матерів та дітей.

 Ганні судилося стати матір'ю Пресвятої Богородиці і бабусею Ісуса Христа. У Анни та Іоакима довго не було дітей, і їм доводилося переносити презирство і глузування, так як в той час безпліддя вважалося ганьбою. Але вони ніколи не скаржилися і не нарікали, тільки молилися Богу.

В одне з великих свят, коли ізраїльтяни приносили в Єрусалимський храм дари Богу, у Іоакима дари не прийняли, порахувавши, що бездітний не має права і благословення Божого приносити дари. Це дуже засмутило Іоакима, він вважав себе самим грішним з людей і вирішив не повертатися додому, а усамітнитися і оселитися в пустелі.

Анна, вважаючи себе головною винуватицею цього, стала в пості і молитві ще старанніше просити Бога про дарування дитини. Одного разу, побачивши серед гілок лаврового дерева гніздо з пташенятами, вона слізно молилася про дарування їм з чоловіком немовляти і пообіцяла, якщо таке диво станеться, принести дитину в дар Богу.

 

Читайте також: Церковний календар: як назвати дівчинку народжену в серпні?

І в ту ж мить вона почула голос Ангела, який сповістив Анні про виконання її прохання і відкрив, що у неї народиться дочка, назвати яку слід Марія, і що через це немовля благословляться всі племена світу. З таким же благим повідомленням з'явився Ангел до Йоакима в пустелі і наказав йому йти до Єрусалиму, до своєї дружини.

Церква називає Іоакима і Анну Богоотцями.

Святій Ганні моляться:

про дарування дітей

про лікування від безпліддя

допомогу в зачатті і можливості продовжити свій рід

допомогу під час вагітності для успішної вагітності та пологів

про міцне здоров'я для себе і немовляти, а також щоб у матері було достатньо молока, щоб годувати малюка.

Анна вважається покровителькою не тільки матерів, а й тих, хто постійно займається домашніми клопотами, вишивкою, і пранням.

Особливих заборон на 7 серпня немає.

Радять звернутися з молитвами до святої Анни, якщо ви тільки мрієте про дитину - попросити про це, якщо у вас вже є діти, подякувати і помолитися про їх здоров'я.

У народному календарі дата отримала назву Анна Холодниця або Анна Літня. Спостерігаючи за погодою, селяни відзначали, що з цього періоду дні ставали коротшими і холоднішими. За народними повір'ями, перші заморозки - це витівки злого духа Хвороста, під владою якого знаходилися морози і вітри.

Городники на Анну йшли копати ранню картоплю. Також відправлялися в ліс за грибами, а ввечері прийнято було готувати грибні та овочеві страви.

День Анни Літньої вважається сприятливим для укладення шлюбів, так як пари, що утворилися 7 серпня, проживуть довге і щасливе подружнє життя.