Діти ростуть, дорослішають і з кожним днем вивчають все більше нових слів. Не завжди процес розвитку мовлення дається легко. Є такі підступні звуки, які дітям вимовляти досить складно. Один з таких - звук "р". Про нього ми і розповімо вам далі у матеріалі.

Коли дитина фізіологічно може вимовити звук «р»?
У більшості діток це стається приблизно в 3 роки, а дехто може подолати цей дефект до 5 років. Швидше виходить вимовляти цей звук у дівчаток. Серед усіх діток, які йдуть до школи в 6 років, лише 2 % в результаті картавлять і надалі, а у всіх інших випадках цю проблему можна вирішити.

До кого звертатись з проблемою звуку «р»?
Якщо у 5 років в дитина ще гаркавить, зверніться до логопеда. Лікар визначить причину, чому в дитини не виходить вимовити цей звук і надасть потрібні вам рекомендації. Найчастіші причини – слабкі м’язи язика, вкорочена вуздечка язика, відсутність необхідних навичок мовлення. Попри поради спеціаліста, найбільше допомогти дитині можете саме ви, батьки.

Вправи для розвитку моторики язика.
Усі вправи виконуйте разом з дитиною у формі гри. Попросіть дитину повторювати за вами такі дії:

  • покажіть як котик п’є молочко за допомогою язика;
  • відтворюйте разом звук, як цокає копитами коник;
  • «рррр» - заводьте мотор автомобіля.

Коли виконуватиме останню вправу, намагайтесь домогтись ефекту вібрації у вимові дитини. Для початку повторюйте разом звук «д», далі додайте до нього «р» і попростіть дитину відтворити звук мотору «др-р-р-р…др-р-р-р…тр-р-р-р». Дитина точно буде старатись, бо ж хоче щоб її авто їхало справно.

Щодня укріплюйте артикуляційний апарат дитини.
Під час прогулянок, купання, гри, підготовки до сну говоріть з дитиною, задавайте запитання, провокуючи розмову, нехай дитина щодня вимовляє нові для себе слова. Разом промовляйте скоромовки, вчіть віршики, де багато букви «р». Підбирайте веселі вірші,щоб дитині було цікаво.

Пропонуємо вам кілька скоромовок:

Мурлика муркоче -
Морозива хоче.
Муркоче руденький -
Замерзнеш, дурненький.

Бурі бобри брід перебрели,
Забули бобри забрати торби.

Їхали крамарі, стали на горі
та й забалакались про Прокопа,
про Прокопиху і про маленькі Прокопенята.

Вередували вереднички,
Що не зварили вареничків.
Не вередуйте, вередниченьки,
Ось поваряться варениченьки.

Крокодил до крокодила
Припливав просити мила,
Бо набридло крокодилу
Умиватися без мила.

Орел на горі,
перо на орлі.
Гора під орлом,
орел під пером.

Проявляйте терпіння і послідовність дій, пояснюйте дитині свої наміри, чому так важливо гарно і правильно розмовляти і до шкільного віку вам обов’язково вдасться вимовити такий підступний звук «р». Не забувайте хвалити дитину за успіхи. Крім того, що їй буде просто приємно, це ще буде спонукати її старатися і надалі.

Читайте також: Як забезпечити дитині відчуття захищеності: 10 порад батькам 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber