Вільна боротьба, футбол, баскетбол, дзюдо та багато інших видів спорту вже десятиліттями розвиваються і процвітають на теренах Рівненської області.

Але з віяннями часу до нас приходять нові види спорту і бойові мистецтва. Одним з таких є боротьба сумо, в якій рівненські спортсмени вже мають хороші здобутки. Майстер спорту України з сумо, чемпіон Європи Назарій Берташ зараз є одним з найперспективніших спортсменів нашого краю у цьому виді єдиноборства. В достатньо юному віці на його рахунку вже десятки успішних виступів на змаганнях по всій Україні та за її межами. А зовсім скоро молодий спортсмен поїде вже на свій третій Чемпіонат Європи, який цього разу відбудеться в місті Раквере (Естонія).

Однак, все це буде згодом, а нещодавно борець завітав до с. Сновидовичі Рокитнівського району щоб поспілкуватися і розповісти про свій спорт місцевим школярам. Зустріч з учнями Сновидовицької ЗОШ відбулася в рамках обласного спортивно-масового заходу «Розминка від чемпіона», яку проводить комунальний заклад «Обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Рівне нської обласної ради.

Розпочався захід зі знайомства гостей з дітьми, після чого організатори урочисто представили спортсмена і розповіли про його спортивні досягнення. Одразу після цього слово взяв і сам атлет, котрий розповів про виникнення та історію становлення сумо. Виявляється, цей вид спорту походить із Японії і свою традицію веде з дуже давніх часів, тому навіть зараз кожен поєдинок супроводжується численними ритуалами. Легенда пов'язує із сумо саме існування сучасної японської нації на Японських островах. Так, згідно з легендою, бог Такамикадзуті вступив у двобій з богом варварів. Завдяки його перемозі японці отримали право оселитися на території острова Хонсю. А покровителем усіх сумоїстів світу є Номі-но-Сукуне — легендарний борець, який в 23 році до нашої ери став першим чемпіоном Японії.

Але не лише теоретичними знаннями гість поділився з дітьми. Програму доповнила й традиційна розминка і навіть коротке тренування, під час якого Назар показав дітям техніку боротьби і правила, яких потрібно дотримуватися під час поєдинків. Декілька школярів навіть викликалися спробувати поборотися за такими правилами. Звісно, їхня техніка ближча до класичної вільної боротьби, але багато з них приємно здивували гостей своїм рівнем фізичної підготовки.

На завершення організатори нагородили дітей, котрі перемогли в конкурсі спортивного малюнку сувенірами від Відділення НОК України в Рівне нській області, а спортсмен фотографувався з дітьми та роздавав усім бажаючим автографи.