Біткоїн та інші криптовалюти - це нова технологічна інновація, яка ще не була повністю втілена в правову базу багатьох країн світу. Взагалі, слід розглянути багато правових аспектів біткоїн та криптовалют загалом. Законодавство, яке застосовується до біткойн, зазвичай застосовується і до інших криптовалют, тому часто використовується термін "віртуальна валюта".

Ринкова капіталізація крипто-валютного ринку продовжує зростати завдяки змінам цін, появі нових токенів та їх особливостям. Наприклад, багато онлайн-сервісів, таких як CyberMiles, - це платформа криптовалют на основі блокчкйнів, яка призначена для надання розумних контрактів, оптимізованих для електронної комерції, або новостворений покер-рум CoinPoker, який надає користувачам унікальні можливості за допомогою спеціальної криптовалюти CHP, постійно вдосконалюють використання технології блокчейнів та криптовалют у своїй бізнес діяльності.

Зовсім небагато країн зважилися на те, щоб оголосити біткоїн незаконним. Це, однак, не означає, що біткоїн є "законним засобом" – на сьогодні лише Японія дала криптовалюті таке визначення. Однак лише тому, що щось не є законним платіжним засобом, це не означає, що його не можна використовувати для оплати, це лише означає, що для споживача чи продавця немає захисту, і що його використання в якості оплати є повністю дискреційним.

Біткоїни та криптовалюта мають різні юридичні аспекти, які слід враховувати в залежності від країни. Деякі країни відносять Bitcoin та іншу віртуальну валюту до класу грошей та вважають їх легальними, деякі відносять їх до класу активів та вважають законними, інші не відносять ні до законного, ні до незаконного класу та не мають чітких нормативних рамок, які регламентують їх використання та обіг.

У своєму листі від 8 грудня 2014 року, Національний Банк України дав уповноваження проводити операції з криптовалютами загалом та Біткоїном зокрема, а також зараховувати іноземну валюту, яку було отримано в результаті продажу біткоїну за межами країни лише певним банківським установам.

pic

Поки що правовий статус біткоїну в Україні не є чітко визначеним, але роботу по підготовці бази регулювання криптовалютного ринку майже закінчено. Про це повідомив заступник голови НБУ, О. Чурій.

Згідно з заявою Олега Чурія, підготовка правової та регулятивної бази ринку валют знаходиться на завершальній стадії. Над нею працює спеціально створена міжвідомча робоча група, до складу якої також входять регулятори фінансового ринку та його учасники. Основоположною концепцією є те, що криптовалюти плнують визначити як один із видів активів, з якими проводиться торгівля на фондових майданчиках.

Очікується, що регулювати цей ринок буде Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Чурій також наголосив на тому, що для проведення діяльності на криптовалютному ринку буде необхідна ліцензія. Крім того, відповідальними за проведення фінансового нагляду під час здійснення операцій будуть учасники ринку.

Попередня позиція НБУ стосовно біткоїну полягала у відмові визнавати його валютою. Віртуальна валюта, згідно з Нацбанком, також не являється платіжним засобом.

Глава НБУ позиціонував своє рішення на стурбованості світових регуляторів не обмеженим обсягом криптовалют, а тим, що пересічні громадяни могли лишитися своїх накопичень, а також можливою нечесною діяльністю.

Цілком можливо, що в найближчі кілька років буде встановлено більше правових прецедентів щодо цифрових валют. Подальші зміни в законодавстві стосовно біткоїну та інших криптовалют у найближчі декілька років, ймовірно, включатимуть як негативні, так позитивні позиції.