Українці завжди з нетерпінням чекають літа, щоб відкрити сезон подорожей. Це й не дивно, адже в нашій країні є на що подивитися. Однак, подорожуючи Україною, дозволити собі зупинитися у фешенебельному готелі можуть небагато. А ночувати в номері, який пахне ніби вуйко після цілого дня в полі- теж не хочеться. Виникає запитання: де переночувати дешево (а краще безкоштовно), але з комфортом?

У цьому вам допоможе CouchSurfing. З англійської перекладається як «мандрівка диванами». Такий вид мандрівки дає можливість безкоштовно ночувати у фактично незнайомих людей, краще пізнати культуру та ментальність місцевих жителів, а головне - файно зекономити на готелі чи хостелі.


Заснував перший сайт для “каучсерфінгу” молодий американець, просто через те, що не мав досить грошей на мандрівки та і подорожувати хотілося веселіше. Тому й не дивно, що найбільше “серферів” заєрестровано у США- близько 20%.


Долучитися до “клубу” українських “серферів” може кожен, досить лише зареєструватися на Shuffle.in.ua , вказати ім'я, місце проживання, електронну адресу. А також уточнити: хочете ви самі подорожувати чи приймати гостей і які у вас побажання до гостей.


Для того, щоб не вдарити обличчям в бруд варто вивчити основи сленгу “каучсерфера”:
Вписка – безплатне місце ночівлі за домовленістю Хост – той, хто приймає мандрівника без оплати ночівлі Серфер – той, хто шукає «вписку»


І не забувати про неписані правила:
1.Проситися на нічліг можна максимум на 5 днів. 2.Попереджати про приїзд краще заздалегідь. 3.У дорогу прихопіть сувеніри. Втім, за словами професійних "серферів", це не обов'язково, а залежить лише від виховання.


На перший погляд, це здається не більше ніж жартом, але вміючи користуватися інтернетом в 21 століття можливо майже все. І хоча український каучсервінг відрізняється від європейського, як “райбени” за 100 гривень від окулярів Chanel - спробувати варто. Адже чим більше українців познайомляться з подібним видом подорожі, тим швидше він розвинеться до рівня Парижського.