Бюджет на 1,5 мільярда після майже п'яти годин роботи, численних перерв та суперечок - ось результат першої цьогоріч зустрічі міських обранців. Ділити місцеву казну не квапились, розтягнувши задоволення на два дні. Перші, як кажуть, основні цифри прийняли теж нелегко. - дивимось далі.

На таких перепалках з дивних на перший погляд приводів, фактично і базувалася уся "бюджетна" сесія Рівне ради. Депутати знаходили час посперечатися, посміятися, кілька разів повторити "а в минулі роки так було". Наприклад, старожили Рівне ради, обурились проханням виводити поіменне голосування за кожне питання на екрани.

Спроба працювати за законом, конституцією та поки діючим регламентом перетворила сесійне засідання на справжню комедійну виставу. Усе, аби актори, яких і так поменшало, швидше і без зайвих запитань голосували. У тому числі - за бюджет на рік 2016-ий.

Головні проблеми - та ж профтехосвіта, яка потягнула 50 мільйонів міських коштів, медицина та пільгові перевезення. Щодо останніх то гроші, а саме 3 мільйони, поки знайшли на перший квартал. І то лише для тролейбусів. А от маршрутки, як не фінансували, так і не будуть.

Затим бюджетна комісія озвучує свої пропозиції. Зокрема, додати 400 тисяч на перший день лікування хворих з інсультом та інфарктом. Гроші, які мали б піти на світлофор на перехресті Макарова - Січових стрільців, пропонують перенаправити на освітлення інших переходів.

Чи то шантаж подіяв, чи то можливість внести зміни у бюджет наступних засідань, але пропозиції бюджетної комісії стають додатком до основного документу. Після цього пропозиції озвучують депутати. Наприклад, додати 100 тисяч на міську програму підтримки молоді.

Дітям грошей додали, а от ретельніше вивчати доцільність фінансування комунальної газети депутати відмовились і таки виділили на власний піар на папері понад 400 тисяч. Опісля взялися голосувати за весь документ.

Отак майже по-старому, хоч і з новими гравцями Рівне затвердило бюджет. А як житиме далі? Наступне пленарне зовсім скоро.