У Рівному відбудеться свято старовинних рівненських вулиць П.Могили і Коперніка.

У день великого християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня відбудеться свято старовинних рівненських вулиць П.Могили і Коперніка. Початок свята о 12.00 год.

Вулиці в історичній частині Рівного, що в давні часи мала назву «Воля», а нині носять імена видатних особистостей – українського політичного, церковного і освітнього діяча Київського Митрополита ХУІІ ст. Петра Могили і польського вченого, дипломата, лікаря ХУІ ст. Миколая Коперніка, мають свою давню цікаву історію. Тут частково збереглися будинки споруджені на поч. ХХ ст., один із них був споруджений за проектом відомого рівненського художника Г.Косміаді (вул. П.Могили, 10). Найбільш привабливою історичною спорудою цієї частини міста є найстаріше рівненське підприємство – пивзавод «Рівень». Нині на цих вулицях розміщені численні організації і установи Рівне нського району, учбові корпуси Рівне нського інституту слов’янознавства та Рівне нського аграрного коледжу. На перехресті вулиць П.Могили, Яворницького, Коперніка і Дніпровської розміщений сквер, в центрі якого у 1940 р. був встановлений пам’ятник на могилі радянського комдива Богомолова. Нещодавно підприємство «Рівень» здійснило благоустрій старого скверу, на якому і відбудуться всі основні заходи свята вулиць.

У програмі свята виступи військового оркестру 13-го армійського корпусу, народних фольклорних гуртів «Джерело» (РДГУ) та «Барвінок», артистки Рівне нського драматичного театру Н.Ніколаєвої і її синочка Дарія, виставки-продажі народних майстрів, виставки старожитностей Товариства колекціонерів «Антикваріат давнього міста», фото виставки «Із сімейних альбомів корінних рівненських родин», виставка «Карти Рівного за 120 років». Для найменших гостей свята будуть проведені цікаві конкурси. Переможці конкурсу «Самий ошатний будинок вулиці» отримають диплом і пам’ятний подарунок. На святі пригощатимуть козацьким кулішем і гарячими напоями. Від пивзаводу «Рівень» - дегустація нових сортів рівненського пива.

Почесною гостею свята буде донька художника Г.П.Косміаді Надія Георгіївна Косміаді, яка приїхала до Рівного з Італії.

Організатори свята виступають з ініціативою зробити це свято традиційним і щороку проводити його 14 жовтня.

Про це повідомили працівники Рівне нського обласного краєзнавчого музею.