Україну огорнула хвиля нових податків. Зокрема, Кабінет міністрів України вніс на розгляд парламенту пакет податкових ініціатив, які можуть серйозно вплинути на вітчизняний авторинок у 2015 році. З 1 січня цього року у Податковому та Митному кодексах нові зміни: збільшення акцизного збору на автомобілі та введення акцизу на вантажівки (автобуси), введення акцизу на переобладнані авто, а також - додатковий податок у розмірі 25 тис. грн на «розкішні» автомобілі.

Окрім того Верховна Рада планує ввести тимчасове спецмито на закордонні авто, за які з власників додатково стягуватимуть 5% протягом року, але це «нововведення» наразі ще не узгоджене Єврокомісією.

Оподаткована розкіш. Днями депутати Рівне нради на сесії прийняли рішення «Про встановлення податку на майно в частині транспортного податку» – у народі його вже іменували «податком на розкіш». Таким рішенням передбачено оподаткування легкових автомобілів, які використовуються до 5 років і мають об'єм циліндрів двигуна понад 3000 куб.см. Ставка податку 25 000 гривень у рік. За розкіш сплачуватимуть як фізичні особи (протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення), так і юридичні (авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом).

Все ж, водії стверджують, що «податок на розкіш» таким зовсім не є.

Rivne1.tv відвідали місцевий авторинок і поцікавились у торговців автомобілями, як «зсередини» тепер житиметься продавцям та покупцям автівок.

«Розумієте, основна проблема такого оподаткування – неправильний принцип його нарахування. Він (принцип) формується на основі об'єму двигуна, а не вартості авто. Тобто, наприклад, власники розкішних Audi, Porsche та інших автомобілів подібного класу не платитимуть за своє авто, тому що їх об'єм двигуна менший, а ті, хто купує недорогі сімейні автомобілі, змушені будуть викладати ще частину його вартості за якусь розкіш. Де ж справедливість?», - розповідає водій та продавець авторинку Леонід (ім'я чоловіка змінено).

Невиправдане переобладнання. Ще одне з «наболілих» стягнень – акцизний збір на переобладнання. Таку діяльність вже практикували в Україні, аби «сірий» імпорт вивести на реальний ринок, адже за комерційні авто збір акцизу не передбачено, тому переобладнати вантажний автомобіль у пасажирський простіше вже на території України. За даними AUTO-Consulting, у жовтні-листопаді щомісяця імпортувалося близько 5000 фургонів для подальшого переобладнання на пасажирські версії.

Подейкують, що переобладнання тепер обходитиметься водіям у значну суму. Зокрема, за транспортний засіб строком експлуатації до 5 років за 1 куб. см. прийдеться викласти 1 євро, за транспортні засоби старше 5 років приблизно 1,8 євро за 1 куб. см.

На прикладі, виходить, що за вантажний автомобіль з об'ємом двигуна 1300 куб.см., яке водій експлуатує до 5 років, прийдеться викласти 1300 євро, аби він, за документами, став пасажирським.

«Ми відстоювали мітингами нелогічний податок на утилізацію, коли Рада його відмінила (у квітні 2014 року уряд прийняв закон про скасування екологічного податку за, - прим. авт.) – знову взялись за відновлення вітчизняного авторинку і, коли за останніх півроку вдалось хоча б щось зробити, ми знову потрапляємо у безвихідь», - розповідають на рівненському авторинку.

Начальник відділу РЕР міста Рівне Сергій Добринський розповів, що їхня служба поки що працює без змін: «Ми надаємо послуги з реєстрації, перереєстрації та постановки на облік автомобілів. Нам власник транспортного засобу приносить вже готовий пакет документів, в тому числі й квитанції про оплати, тому коментувати Податковий кодекс не беруся. Точно скажу, що з нього (кодексу) вилучили статтю про оплату першої постановки на облік».

У податковій службі Рівного нам повідомили, що фіксованої ставки на переобладнання автомобіля немає, адже все залежатиме від його об'єму двигуна, віку та інших факторів. Загалом, акциз на переобладнання становитиме від 0.6 до 1.42 євро за 1 куб.см.

Дорогі автобуси, вантажівки та електродвигуни. Окрім того, серед новинок для власників авто – акцизний збір на автобуси і вантажний транспорт, а також акциз на електродвигуни. Зокрема, за нові автобуси стягуватимуть акциз у розмірі 0,003 євро за 1 куб. см двигуна, за старі - 0,007 євро за 1 куб. см.

Варто зауважити, що за ті автобуси, які перебувають у користуванні більше 8 років, податок платитимуть у 20 разів більший. Щодо вантажівок, то все залежатиме від тоннажу транспортного засобу, - акциз встановлено на рівні від 0,01 євро до 0,016 євро за 1 куб. см. На такі вантажівки, що експлуатуються більше 5 років, ставка акцизу зростає у два рази, а на використані понад 8 років - у 20 разів.

Під оподаткування потрапляють й електромобілі, за які водію прийдеться платити 109 євро за один двигун.

Компенсація. Аби заспокоїти водіїв уряд скасував збір за першу реєстрацію. Залежно від об'єму авто його власник економитиме приблизно від 3 до 70 гривень за 100 куб.см.

Кабінет міністрів передбачає, що нові збори допоможуть налагодити торговий баланс в Україні, а також наповнити дохідну частину бюджету на 17,6 млрд гривень.

Так законопроект має на меті пролити світло на тіньовий бізнес та наповнити казну. Але чи допоможе це вітчизняному авторинку? Сегмент товарів звужується, а у 2013 році парламент вже вводив надбавки. Тоді – торгівля автівками припинилась, бюджет отримав нуль, а нововведення – скасували…