Аби врятувати життя іноді мало мати хорошу аптечку чи сучасні препарати. Часто потрібно зовсім небагато: уміти надати цю допомогу. Якщо військовим, які вирушають на Схід, тренінги з меддопомоги проводять прямо на полігонах, для цивільних організовують окремі навчання. Як цивільним та й самим військовим не розгубитися на передовій й зуміти зупинити кровотечу, тим врятувати життя - навчалися і наші журналісти.

Жодна людина в Україні не застрахована від того, щоб потрапити у зону бойових дій, переконують медики. Тож акцентують: уміти надавати першу медичну долікарську допомогу повинен уміти кожен. Адже часто від цього залежить життя людини. Особливо, якщо мова йде про передову. У першу чергу слід перевірити, чи жива людина.

Якщо людина без свідомості слід перевірити, чи є поранення. Для цього потрібно обстежити тіло склавши пальці у певну позицію. Єдина ознака проникаючого кульового поранення - ваші пальці, які провалюються у кульовий отвір, наголошують медики. Щойно поранення знайдене, далі огляд продовжувати не слід. Потрібно швидко накласти джгут, турнікет чи інший кровоспинний засіб.

Накладати джгут у бойових умовах потрібно якомога вище на кінцівках. (0305) Окрім звичного джгута можна використовувати будь-яку тканину або пояс, ширина якого не менше 4 сантиметрів. Тканина затягується один раз. Далі на вузол кладеться будь-який твердий предмет і знову робиться кілька вузлів й закручується. Таким чином можна регулювати силу затискання. Сучасні натівські аптечки містять джгути - САТи, який вояк може накласти собі самостійно. (0308)

Потрібно пам'ятати, що після накладання джгута, яким би він не був, важливо вказати годину, коли це зроблено. А от знімати джгут без медиків не потрібно. Якщо ж бійця поранено у шию, слід накласти тиснучу пов'язку.

Знати це повинен кожен, хто вирушає у зону бойових дій, - і військовий і особливо, цивільний.

Такі прості на перший погляд знання можуть врятувати не одне життя. Адже, кажуть медики, дві третини смертей на полі бою - це наслідок незупиненої вчасно кровотечі.