Фуксію можна назвати однією з найкрасивіших квіток, які можна спокійно вирощувати вдома на підвіконні. В алхіміків вона вважалася магічною рослиною, шанували її також індіанці Санта-Вейл і Перу. Квітки фуксії наскільки різноманітні і оригінальні, що здатні перетворити навіть пересічну квартиру в оранжерею. Завдяки величезному вибору різних видів цієї квітки, можна підібрати сорти так, що перше цвітіння з'явиться на початку весни, а останні - в кінці осені.

Існує кілька версій того, як ця рослина потрапила в наші широти. За однією з них французький вчений і чернець Шарль Плюм'є привіз фуксію з однієї з експедицій в передгір'я Санто-Домінго в кінці 17 століття (1695 року). Ботанік назвав квітку на честь німецького професора біології та медицини — Леонарда Фукса. Щоправда вважають, що на той час як Шарль Плюм'є привіз фуксію до Європи, там вже вирощували дві схожі рослини. Тому з'явилася й інша версія — рослину, схожу на фуксію, завіз Джордж Хандісід з берегів Магелланової протоки. Але є і третя теорія, згідно з якою сам Леонард фон Фукс став першовідкривачем цієї рослини і заніс її до свого каталогу. Ця надзвичайно красива рослина зачарувала багатьох, і її почали розмножувати. До кінця 18 століття фуксія з'явилася в багатьох європейських палацах і зимових садах. Розповідають, що королева Франції Антуанетта перетворила свій палац на оранжерею для фуксій. Щасливі власники рослин, які готувались зацвісти, ховали їх подалі від людського ока. Фуксію виставляли тільки в урочистому випадку, щоб вразити гостей фантастичною красою рідкісних квітів.

pic

Освітлення

Найкомфортніше фуксія буде себе почувати на східному або західному підвіконні, її стихія - півтінь, південна сторона і прямі сонячні промені можуть бути згубними для даної рослини. Якщо трапилося так, що в квартирі є вихід тільки на південну сторону, то єдиний вихід із ситуації - забезпечити рослині розсіяне світло. Обов'язкова вимога до місця для вазона - відсутність протягів, особливо в період бутонізації.

pic

Полив

Фуксія полюбляє рясний полив тільки в весняний період, на стадії формування бутонів, а вже під час цвітіння можна зменшити кількість води. Але багато що залежить від температури в літній період, якщо літо видалося спекотним, то зволожувати слід в міру підсихання верхнього шару грунту, так, щоб земля у вазоні постійно була трохи волога.

pic

Температурний режим і вологість повітря

Оптимальна температура для фуксії в весняно-літній період - близько 25 градусів. Якщо є можливість, то відмінним рішенням буде - винести вазон фуксії на балкон або на терасу на дачі, головне, щоб вибране місце було захищене від протягів і спеки. Взимку температура не повинна перевищувати десяти градусів, але фуксія перезимує і з температурою вище, просто при таких умовах у неї можуть витягнутися стебла і опати листя. Провітрюйте приміщення під час періоду вегетації – фуксія не переносять затхле повітря.

pic

Розмноження фуксії

Фуксію розмножують живцями або насінням. Перший спосіб користується більшою популярністю, так як він більш простий. Необхідно взяти молодий пагін завдовжки 7-15 см і поставити його в воду, до появи коренців, після чого можна сміливо занурювати його в раніше зволожений грунт. Розмножувати фуксію можна і насінням. Для отримання насіння потрібне штучне запилення квіток фуксії, після чого у цієї квітки з'являються плоди, а в них насіння. Необхідно витягти насіння з плоду, пару днів підсушити і можна сміливо висівати, після чого накрити склом або плівкою.

pic

Добрива

Удобрювати фуксію потрібно виключно в період вегетації і для цього слід проводити підгодівлі комплексними мінеральними добривами 1 раз в 2 тижні, а ось в зимові місяці спокою, навпаки, внесення додаткових добрив абсолютно протипоказано.

pic

Обрізка фуксії

Після зимівлі фуксію обов'язково слід обрізати. Така обрізка сприятиме зростанню молодих пагонів, саме на них і буває найбільше квіток. Стебла, що оголилися за зиму, потрібно зістригти до половини, таким чином, до моменту цвітіння отримаєте акуратну, пишну крону.

pic

Зимівля фуксії

Зима для фуксії - період спокою, і від того, наскільки рослина правильно провело цей період, залежить рясність цвітіння і швидкість росту. В першу чергу, слід пам'ятати, що в зимовий період потрібно значно знизити кількість води для поливу, вибирати місця із зниженою температурою, хоча б 15-20 градусів і повністю відмовитися від підгодівлі. Єдине, що абсолютно неважливо - це освітлення, його може бути багато чи мало, для фуксії це непринципово.

pic

Хвороби та шкідники

У жаркий сухий час фуксії можуть уражатися білокрилкою і павутинним кліщем. Павутинний кліщ - дуже маленький червоний павучок. З'являється на нижній стороні листів і обволікає їх тонкими білими павутинками. Знищуються обприскуванням і обмиванням листів, особливо з нижньої сторони, водою, слабким тютюновим настоєм із зеленим милом, запиленням (на свіжому повітрі, поза кімнатами) меленою сіркою або рослина обробляється готовими системними інсектицидами. При обмиванні листів настоями із зеленим милом через 2-3 години листи треба обмити теплою водою. Білокрилка - дуже дрібний білий метелик. Швидко розмножується й важко виводиться. Для боротьби з нею використовуються спеціальні готові препарати. Обробляти уражені рослини (обприскувати листи) необхідно кожні три дні.

pic

Цікаво знати: Фуксія — рослина незамінна для творчої особистості. Вона розвиває інтуїцію, гармонізує енергетику простору, в якому перебуває людина, усуває пасивність, допомагає знаходити незвичайні та ефективні рішення проблем. Творча енергія, яку випромінює рослина, може змінити застійні думки людей консервативних, які не приймають нових ідей. Батькам і дітям вона допоможе зрозуміти один одного. Даруючи фуксії свою любов, у відповідь ви отримаєте трикратну, вона сповнить вас чарівністю. Магічна дія фуксії не обмежується тільки цим, вона благотворно впливає на стан здоров'я. Якщо в будинку є фуксія, знижується ризик виникнення хронічних захворювань жовчного міхура, шлунково-кишкового тракту, молочної та щитовидної залози.