Здорова і міцна розсада - запорука врожаю. Основною складовою успіху тут є правильний догляд за сіянцями, що полягає у забезпеченні молодих рослин усім необхідним - світлом, теплом, водою та підживленням.

Освітлення

Важливою умовою отримання якісної розсади є оптимальне освітлення. Більшість овочевих рослин - світлолюбні, тому повинні добре освітлюватися. Якщо світла недостатньо, сіянці буде слабкими та витягнутими. На ранніх термінах посіву рекомендується застосування штучного освітлення. Для цього краще і безпечніше застосовувати лампи денного світла або спеціальні лампи для розсади. З моменту розкриття сім'ядоль доосвітлюють 2 тижні по 14-16 годин, потім для ідеальних умов досить 10-12-годинного світлого дня. Але пам'ятайте: прямі сонячні промені можуть травмувати рослину. Тому варто регулярно перевертати контейнери з розсадою для рівномірного освітлення.

Температура

Для того, щоб посаджене вами насіння швидко зійшли, як правило, потрібно досить висока температура - 25-28°С до моменту появи сходів. Після появи масових сходів у фазі добре розвинених сім'ядоль допускається зниження температури в межах 15-18°С (загартування) на 1-2 дні. Надалі краще дотримувати температурного режиму в межах 20-23°С. Вважається, що подібні коливання хоч трохи і уповільнюють процес зростання, але розсада при цьому зростає сильнішою, витривалішою і краще пристосованою до зміни умов навколишнього середовища. Отож, сіянці треба періодично гартувати, особливо перед посадкою у відкритий грунт. За 2-3 тижні до висадки рослини можна виставляти на балкон на кілька годин, з часом термін перебування розсади на відкритому повітрі поступово збільшують.

Полив

Якщо розсада знаходяться під склом, кришкою або поліетиленовою плівкою посадкової ємності, то перші паростки практично не потребують поливу. Адже всередині «теплички» добре зберігається вологість і додаткова вода тільки нашкодить. Адже застій води у посудині з поганим дренажем призводить до загибелі насіння і сходів у початковій стадії. Найчастіше регулярний полив починають при знятті кришки з ємкості (відбувається це після появі перших справжніх листочків). Грунт у контейнерах з розсадою потрібно підтримувати у вологому стані, але без застою води. Паростки слід обприскувати з пульверизатора, а рослини, що вже підросли, поливати з лійки з поверненою вгору насадкою. Дорослу розсаду можна зволожувати водою з піддона - це стимулює розвиток кореневої системи. Основне правило поливу - часто і потроху.

Підживлення

Підживлюють рослини раз на 10 днів, чергуючи органічні та мінеральні добрива. Перше підживлення проводять через 7-10 днів після пікіровки томатів, перців, баклажанів, через 10 днів після пікіровки капусти та через 7-10 днів після появи сходів огірків, кабачків, патисонів, гарбуза, дині, кавуна. Підгодівлю поєднують з поливом або проводять після неї, намагаючись уникнути потрапляння добрив на листя. Сіянці можна підживлювати комплексними мінеральними добривами, також хороші результати дають рідкі добрива і прості мінеральні добрива. Чудово підходять натуральні органічні добрива - коров'як або пташиний послід. Але не перестарайтеся: надлишки добрива можуть призвезти до витягування рослин. Перед висадкою розсади у відкритий грунт сіянці варто обробити розчинами для запобігання ураження хворобами та шкідниками - фунгіцидом та інсектицидом. Це захистить рослини на два-три тижні в польових умовах.

Пікірування

Пікіровка потрібна для того, щоб посіяні щільно рослини не слабшали через нестачу простору, живлення та освітлення, а мали можливість розвинути потужну кореневу систему і зміцнити надземну частину. Проводиться вона і в тому випадку, якщо сходи загущені або якщо рослини погано переносять пересадку в дорослішому віці. Якщо ж розсаду вирощують відразу в індивідуальних ємкостях, то пікірування не проводять. Кращий час для пікіровки - поява 2-3 справжніх листочків, більш рання пересадка, на стадії сім'ядоль, не бажана, сіянці її переносять погано. Великі сіянці овочевих культур - помідор, огірків, перцю простіше пікірувати руками. Найкращі рослини обережно виймаються разом з грудкою землі, земля з коренів обережно струшується, рослини розділяються. У кожного сіянця головний корінець прищипують, щоб надалі коренева системі гілок. Якщо у даного виду стрижнева коренева система, то навпаки - головний корінець потрібно вберегти від пошкоджень. Підготовлені сіянці висаджують в окремі горщики або в загальний посадковий ящик з достатньою відстанню між рослинами. Заглиблювати розсаду потрібно глибше, ніж раніше - до сім'ядольних листочків. Грунт в горщику акуратно ущільнюють, притискуючи корені рослини донизу. Після пікірування рослини поливають і притіняють на 1-2 дні.