фото ілюстративне
То менше, то більше, то знову - менше. Кабінет Міністрів України затвердив нові норми споживання газу для тих, у кого не має індивідуального лічильника. Мовляв, повернули справедливі норми, які діяли з 2016 року. То скільки тепер платитимемо за газ - дивіться у сюжеті.

Кінець грудня минулого року. Квасилів. Люди однієї з багатоповерхівок вийшли на вулицю в очікуванні працівників газової служби, аби вимагати пояснень - за яким принципом їм нараховують плату.

А ще хотіли почути - звідки взялися дивні, багатотисячні борги в кінці їхніх платіжок.

Того дня люди так і не дочекались жодних пояснень - представники газопостачального підприємства на домовлену зустріч не приїхали. А пізніше у письмовому запиті відповіли журналістам: борги суто інформативні, ніхто людей сплачувати їх не вимагатиме. Просто сподіваються, що держава якимось чином вирішить дану проблему. З`явилися ж вони, бо газопостачальні підприємства виграли справу у Верховному суді України, який скасував норми споживання газу, які почали діяти з кінця березня 2016-го року.

Вони становили майже чотири з половиною кубометри газу на одну людину, якщо гаряче водопостачання є. За його ж відсутності це було 7 кубів газу на одну людину. Повернувши ж у листопаді минулого року рішенням Верховного суду України старі правила нарахування, 1996 року - норми стали вдвічі більші - від майже 10 до 18 кубометрів газу на одну людину, залежно від наявності чи відсутності гарячого водопостачання. Мало того, що норми збільшили, то ще й зробили перерахунок споживачам, бо мовляв - недоплатили за майже три роки, коли діяли норми менші. От вам і борги. І обурення українців. І чи то задля піар-ходу, щоб підвищити рейтинги, чи то через співчуття до народу, за чиї податки живе, Кабінет Міністрів України 30 січня цього року встановлює нові правила споживання газу для тих, у кого немає індивідуального лічильника, повернувши норми до попереднього рівня. Туди-сюди, сюди-туди. Ніби й добре, бо ж менше. Та з іншого боку, - щоразу якщо чиясь шкура і тріщить - то споживачів. І де гарантія, що у противагу рішенню Кабміну газопостачальні підприємства знову не подадуть у суд, і все знову не повернеться назад.

Дивіться також: Компенсація за падіння на ожеледиці. Чи можливе це для рівнян? (ВІДЕО)

Питаємо у правозахисників, чи не суперечитиме одна норма іншій, і чи не загрожуватиме така ситуація новими малоприємними сюрпризами.

Та от борги, які надходять з платіжками після запровадження нових правил - нікуди не подінуться, прийняття нових норм їх не скасує. Та разом з тим, і сплачувати їх не потрібно. Принаймні, поки що. Правозахисники бачать два способи: або газопостачальні підприємства вирішать стягувати заборгованість через суд, або ж згодяться почекати, поки Кабмін не придумає, як вирішити проблему, аби цей фінансовий тягар не ліг на плечі споживачів.