Хімічній кастрації в Україні таки бути. Верховна Рада ухвалила законопроект, який протидіє педофілам. Жорстоке вбивство 11-річної Дарії Лук'яненко під Одесою викликало в суспільстві неабиякий резонанс, після чого українці масово підписували петицію проти педофілів. Та ось депутати на засіданні неочікувано прийняли інший законопроект, який тепер загрожує Україні осудом на міжнародній арені. Політичний піар чи все ж таки боротьба з насильством? Детальніше про законопроект дізнавалися наші журналісти.

 В Україні зростає кількість зґвалтувань. Лише за перші півроку 2019-го кількість подібних справ перетнула сотню. Аби попередити цю сумну статистику, ще ДВА роки тому експерти склали законопроект №6607, у якому покарання педофілам передбачене (з ув'язненням від 20 років, хімічна кастрація за висновками медиків, закритий реєстр з прізвищами.

Саме для його ухвалення небайдужі українці склали петицію, де зібрали більше 25 тисяч підписів. Та у липні цього року нардепи ухвалили інший законопроект № 6649, який передбачає (ув'язнення від 15 років, примусова хімічна кастрація, відкритий реєстр педофілів.

Прийнятий депутатами законопроект, запевняють юристи, порушує права людини.

Ми говоримо про те що може бути з 14 років секс за згодою, але він буде каратись як згвалтуванням з хімічною кастрацією. Тобто знову ж таки ми повертаємось до радянського союзу, до катування, тому що ця норма закону порушує як мініму 4 статті Конституції, - каже правозахисник Гліб Олійник.

Хімічна кастрація педофілів - це введеня хімічного препарату, який зменшує рівень тестостерону і знімає статевий потяг. Це лікування. Бо педофілія – це не вид злочину, а хвороба. Щоб встановити чи людина хвора треба не висновки правознавців, а огляд психіатрів і сексопатологів. Тому робити примусову хімічну кастрацію усім, розповідає сексолог, не варто.

В розвинених країнах її застусовують на добровільних основах, тобто у педофіла чи людини яка вчинила статевий злочин є вибір, як правило вона йде разом з соц адаптацією і психотерапією, тоді вона має результат, - розповідає сексолог Анатолій Вовк. 

Рівняни ж до законодавчої ініціативи ставляться по-різному.

А шо з цього поміняється? Вони ще більше агресивні стануть.

Ну я думаю що якщо людині зробити таке, вони будуть ще більш агресивними, і це нічого не дасть - треба психологи, треба психологію вивчати з 1класу, - кажуть рівняни.

А ось психологи радять батькам звернути увагу не лише на матеріальні потреби дитини, а й на психологічні, щоб попередити жахливі наслідки в майбутньому.

Приділяти достатньо уваги, створити в сім'ї сприятливе середовище для розвитку, унукнути конфліктних ситуацій в сім'ї щоб уникнути порушень в дитини, розповідає психологиня Олена Погорєлова.

Поки ж спікер і президент не підписали закон. Та й деталей як проходитеме хімічна кастрація нема.

Читайте також: Рятувальники звернулись до батьків у зв`язку з вчорашньою трагедією

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber