Війна поставила нові виклики перед системою охорони здоров’я України. Рівненська область посіла в цій боротьбі особливе місце: стала своєрідним медичним та гуманітарним хабом. Лікарні приймають поранених, внутрішньо переміщених осіб з інших регіонів та стали місцем релокації трьох медзакладів з Луганської та Харківської областей.

Як медичні заклади області адаптувалися до нових реалій, чи немає дефіциту медикаментів та до яких загроз, окрім війни, вже готові місцеві лікарі, розповів директор Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення Рівненської обласної державної адміністрації Олег Вівсянник.

Про роботу медичних закладів

З початком повномасштабної війни медичні заклади в Україні продовжили надавати допомогу всім, хто цього потребує. Кожен медичний заклад має безперебійні джерела живлення, необхідну кількість санітарного транспорту та медичних засобів. Загальний ліжковий фонд складає понад 5 тисяч ліжок. Місць у лікарнях, як і медичного персоналу, вистачає.

Станом на сьогодні в області функціонує 100 лікувально-профілактичних закладів. У наш регіон перемістився Луганський державний медичний університет, Харківський інститут медицини та біомедичних наук та Луганський онкодиспансер. Це не лише нові медичні спеціальності, а й посилення медицини Рівненщини. Приміром, цьогоріч однією з найпопулярніших спеціальностей серед абітурієнтів є неонатологія – наука про здоров’я немовлят.

Про лікарів

У медзакладах Рівненщини працює понад 38 тисяч працівників. З першого дня вторгнення усі працювали в підвищеній готовності. Було пропрацьовано маршрути в разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Ми пережили чергову хвилю COVID-19 і, фактично, перейшли в новий виклик, пов’язаний з війною. Станом на сьогодні мобілізовано близько 1200 осіб, хоча ця цифра не остаточна, бо процес мобілізації триває постійно. Також 3700 осіб медичного персоналу заброньовано.
Жоден медичний заклад не потерпає від того, що медичного працівника було мобілізовано. Окрім цього, ми працевлаштовуємо лікарів, які приїхали у наш регіон з окупованих територій та територій, де ведуться бойові дії.

Про доступність ліків

Медикаментів достатньо, навіть враховуючи те, що кількість пацієнтів збільшилась, бо ми приймаємо тимчасово переміщених осіб. Завдяки якісній комунікації МОЗу та розподілу медикаментів наразі ми забезпечені усім необхідним. Також Рівненщина отримує достатню кількість гуманітарної допомоги, серед якої необхідні ліки.

Програма «Доступні ліки», за якою пацієнти можуть безоплатно отримати життєво важливі препарати, продовжує працювати. На період дії воєнного стану дозволено використовувати як електронні, так і паперові рецепти на «доступні ліки» та інсулін. Усі лікарі мають технічні можливості виписувати електронний рецепт (е-рецепт). У разі відсутності доступу до електронної системи охорони здоров’я лікар випише паперовий рецепт.

Про вакцинацію

Зараз уся увага українців прикута до війни. Проте інфекційні хвороби нікуди не зникли. Навпаки, війна сприяє їх поширенню. Можуть виникати спалахи небезпечних інфекцій, як-от СОVID-19, туберкульоз, поліомієліт, кишкові інфекції та гепатити. У групі ризику люди похилого віку та діти.

Тому потрібно зробити все можливе, щоб запобігти появі хоча б тих інфекційних хвороб, яким можна запобігти вакцинацією. Отримати щеплення можна в комунальних закладах первинної медичної допомоги, а також у приватних медичних закладах і в лікарів — фізичних осіб-підприємців, які підписали договір із Національною службою здоров’я та мають можливість проводити вакцинацію. Внутрішньо переміщені особи можуть розраховувати на первинну медичну допомогу, включно з вакцинацією, навіть без декларації.

Про епідеміологічну ситуацію в області

Інфекційна захворюваність у порівнянні з попереднім роком дещо зросла. Збільшення захворюваності відбулося за рахунок кишкової групи інфекцій.

З початку року на Рівненщині вже зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм. Ситуація з іншими групами інфекційних хвороб залишається контрольованою. Але це ще не привід для того, щоб почуватися цілком безпечно. Кір, краснуха, епідемічний паротит, поліомієліт, дифтерія, кашлюк можуть швидко поширюватись.
Зрештою, не варто забувати й про те, що наприкінці минулого року у Рівненській області був зареєстрований спалах поліомієліту. В умовах війни дуже важливо вчасно вакцинувати дітей та дорослих від інфекційних хвороб згідно з календарем профілактичних щеплень, а також надолужити пропущені щеплення.

Про COVID-19

Коронавірус нікуди не зник. Попри те що зафіксованих випадків коронавірусу поменшало, хвороба продовжує циркулювати. Ми очікуємо збільшення кількості випадків на початку осені.
Усього з початку пандемії в області на COVID-19 захворіло 175 710 осіб, одужало 173 108, померло 2 589 хворих.

Вакцинація проти COVID-19 триває. На сьогодні в області функціонує 146 пунктів щеплення, 48 мобільних бригад та 1 центр вакцинації населення. Область забезпечена в достатній кількості вакцинами CoronaVac та Comirnaty/Pfizer. Кожен медзаклад в області забезпечений кисневими станціями.

Про ВПО

Загалом область прийняла понад 70 тисяч переміщених осіб, із них на тривалий термін лишилися понад 50 тисяч. Трансформація системи охорони здоров’я дає змогу пацієнтам у прямому розумінні відчувати на собі позитивні зміни. Для нас немає значення, звідки прибуває пацієнт. Адже тепер людина може отримати допомогу не за місцем прописки, а там, де вважає за необхідне.

Тому немає жодних обмежень у тому, щоб пацієнт з Ірпеня чи Харкова отримав медичну допомогу у Рівному.
У кожному медичному закладі Рівненщини є відповідальна особа, яка займається питаннями ВПО.

Щоб отримати безоплатно медичну допомогу, будь-хто з переселенців має звернутися до найближчого пункту надання первинної медичної допомоги. Ви звертаєтеся до сімейного лікаря, навіть без укладеної декларації, – і вам можуть виписати електронний чи паперовий рецепт за програмою «Доступні ліки», виписати направлення до вузького спеціаліста, провести вакцинацію.

Про екстрену допомогу та дистанційні консультації

Рівненський обласний центр екстреної медичної допомоги продовжує працювати для всіх мешканців області. В умовах воєнного стану медики виїжджають на виклики навіть у комендантську годину.

За добу Рівненський обласний центр екстреної медичної допомоги отримує близько 450 викликів. З них близько 260 виїздів бригад «швидкої» до пацієнтів. Окрім цього працівники «екстренки» в деяких випадках консультують пацієнтів телефоном. Диспетчер «швидкої» спілкується з абонентом і приймає рішення щодо подальших дій. Якщо є відповідні підстави, він направляє бригаду до пацієнта. Якщо ж таких підстав немає, то консультація може бути надана телефоном.
Окрім цього в області працює цілодобовий колцентр Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення Рівненської ОДА: 067 49 451 25.

Війна – не причина забути про своє здоров’я. Контактуйте зі своїм сімейним лікарем, якщо маєте якісь симптоми чи просто хочете порадитися. Зараз у всіх важкий психоемоційний стан, тож порадьтеся із сімейним лікарем, як турбуватися про ментальне здоров’я. Нам потрібно зробити все, щоб не втрачати ще й людей на мирних територіях.

Скільки немовлят народилося з початку війни?

Рівень народжуваності в області не зменшується. За понад 4 місяці повномасштабної війни на Рівненщині народилося 3440 немовлят.

Ми маємо три окремі заклади, де можуть народжувати жінки: Рівненський обласний перинатальний центр, Пологовий будинок Рівненської міської ради та Дубенський пологовий будинок. Окрім цього є пологові відділення в тих медзакладах, де кількість пологів перевищує 150.

Рівненщина – перша в Україні за кількістю мам-героїнь. Звання «Мати-героїня»в області мають майже 21 000 жінок. Найбагатодітніша мама в Рівненській області мешканка села Глинне Рокитнівського району. У 45 років вона народила 19 дітей.

Читайте також: На Рівненщині понад 2200 дітей не отримали першу дозу вакцини від поліомієліту (ВІДЕО)