Фото ілюстративне
Це передбачено Податковим кодексом.

Платники податків, що перебувають на обліку в Рівне нському управлінні Головного управління ДФС у Рівне нській області, у першому півріччі 2019 року сплатили до місцевого бюджету 134,6 млн. грн. плати за землю. Більшу частину  сплатили юридичні особи – 119,3 млн. гривень,  фізичні особи, відповідно – 15,3 млн. гривень.
 
Нагадаємо, що платниками земельного податку згідно норм ст. 269 Податкового кодексу є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі (юридичні особи та громадяни).
Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб наведено в ст. 281 Податкового кодексу (далі – ПКУ).
 
 
Тож, згідно з п. 281.1 ст. 281 ПКУ від сплати земельного податку звільняються:
 
- інваліди першої і другої групи;
 
- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
 
- пенсіонери (за віком);
 
- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
 
- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
 
Згідно з п. 281.2 ст. 281 ПКУ звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 ст. 281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за такими видами використання та в межах граничних норм:
 
- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;
 
- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;
 
- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;
 
- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;
 
- для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.
 
Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи (п. 281.3 ст. 281 ПКУ).
 
Якщо фізична особа, визначена у п.281.1 ст.281 ПКУ,володіє кількома земельними ділянками одного виду використання і загальна площа таких земельних ділянок перевищує граничні норми відведення, то така особа до 1 травня мала б подати  письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/ земельних ділянок для застосування пільги.
 
 
Пільга застосоується до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву. Якщо до 1 травня поточного року така фізична особа не подала заяву про самостійне обрання/заміну земельних ділянок для застосування пільги, то у поточному році оподатковуються всі земельні ділянки, які є у її власності.
 
Якщо заява про самостійне обрання земельних ділянок для застосування пільги подана до контролюючого органу після 1 травня поточного року, то пільга буде застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового періоду. - повідомляє прес - служба ГУ ДФС у Рівне нській області
 
Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber