У Рівному функціонує штаб громадської оборони. Там приймають тимчасово переселених осіб з різних зон бойових дій. Крім того, на базі штабу існує волонтерський центр, куди надходить гуманітарна допомога з Польщі та від місцевих жителів. Більше про це - дивіться далі у сюжеті.

Я согласна, я казала, раз у тиждень їсти хліб, раз у день їсти юшку, аби тільки все це закінчилось. Понімаєте? А тут триразове харчування, і душ, - розповідає Валентина Юрлова. 

І досі з болем у серці пані Валентина пригадує свої крайні дні перебування у власній домівці. Жінка родом з Київщини. Із селища міського типу Макарівка. Каже, разом із сім'єю через обстріли постійно ховалися у підвалі. Бо не мали іншого вибору. Її разом із близькими евакуювали у Рівне.

Ці обстріли, ці вспишки, ці ракети. Отако може десь в сантиметрі від дівчинки пулі посвистіли. Ми якраз вспіли в бомбосховище сховаться. Ні води, ні світла в нас не було, нічого. Ми пока так более менее затишшя, ми чуємо шо десь далеко, мужчини ж понімають, як там ідуть ці обстріли, ми в це время ідем якусь водичку набрать. Хоть три літри на всіх, - розповідає жінка.

Нині пані Валентина разом із близькими перебуває у Рівному, в штабі громадської оборони. Він знаходиться в інституті післядипломної освіти на вулиці Чорновола, 74. Загалом тут мешкає близько пів сотні переселенців. Ще одна сім'я з Київщини приїхала сюди вчора. Кажуть, з пекла потрапили в рай.

 Ми думали, що нас привезуть в Рівне до вокзалу, а дальше ми вже будем кудись двигаться. Коли ми вже сюди під'їхали, нам сказали, що вас зареєструють. Ми зайшли, нас 11 чоловік. Нас зареєстрували. Нам надали кімнати. Нас нагодували, нам предложили перші речі гігієни, - розповідає Оксана Папушенко.

У штабі громадської оборони працює харчоблок. Їжу готують тричі на день. Також у разі потреби, переселенці можуть отримати усе: від одягу до медикаментів.

Таких людей кожного дня в нас налічується близько 70-90 осіб. Вони тут залишаються на декілька днів і далі їдуть або до кордону нашого з країнами ЄС, або в західні регіони. Якщо заїжджає сім'я, то, відповідно, їй відводиться окрема кімната, - Дмитро Зварич, представник ГФ "Характерник" 

У волонтерський центр надходить гуманітарна допомога як із Польщі, так і від місцевих. Частину отриманих продуктів доставляють в південно-східні та цетральні регіони. Іншу частину віддають переселенцям, які перебувають у цьому штабі.

Стосовно продуктів, то найбільше потрібно те, що люди з'їдають на сніданок, обід та вечерю. Картопля, якісь макарони, можливо м'ясо, риба. Нам небайдужі підприємці та волонтери це доставляють, але постійно збільшується кількість людей-біженців, і збільшується, відповідно, попит. А якщо говорити про потреби, для силового блоку нашого, то це військове спорядження, з яким у нас також проблеми і в нас є відкритий рахунок, де ми збираєм кошти, - каже Дмитро Зварич.

Окрім волонтерського центру тут працює медичний корпус з десятьма ліжкомісцями, обладнанням та медикаментами, де будуть приймати поранених бійців в разі відкриття північного фронту. На базі штабу діє цілодобовий аптечний пункт. Та зокрема, тут існує силовий блок чоловіків із громадського формування "Характерник". Вони тренуються із професійними інструкторами та вивчають правила поводження зі зброєю. В разі вторгнення разом із силовими підрозділами оборонятимуть наше місто та область. 

Читайте також: На цілодобову гарячу лінію психологічної підтримки, яка працює на Рівненщині, телефонують з різних міст України