фото Den Bassi
Багато дискусій точиться навколо перспектив міста у мабутньому. Однак, небагато містян розуміє про що взагалі мова. Володимир Хомко пояснив, чому виношує ідею Великого Рівного. Та що чекає місто, якщо не приймати жодних мір. А ми вже випитали, чому ідея стоїть на місці.

Під час регіональної платформи Рівне нської асоціації міст України, Володимир Хомко емоційно обурився тому, що навколишні села не хочуть об`єднуватись з містом. Він передбачає вже незбаром знищену інфраструктуру, яку можна було б навпаки розширювати - збільшуючи межі:

Дороги і земля

При повазі до всіх навколишніх сіл, але у нас нема спільного генерального плану. Ми просто знищим навколо міста територію. Ні води, ні каналізації, ні газу, ні доріг, ні садочків. Ми би об`єднались і прийняли - все спільне, наше. Тоді ми б розробили спільний генеральний план, врятували б ще ту територію незабудовану. Під якийсь завод, під фабрику. От подивіться по Щасливому. Приватна земля вся, але забили там дві школи, дитячий садок, забили дороги подивіться якої ширини. Буде зараз тролейбус. Є каналізація і є вода. Ну це ж цивілізована забудова. Подивіться тепер Обарів. Нічого немає. Наліпили будинків, ні дороги, ні освітлення, ні каналізації. Чим це кінчиться? Коли все це забудують, тоді прийдуть об`єднуватись, - розповів Володимир Хомко.

Власне, таку думку підтримують і депутати Рівне ради. Адже дороги дійсно згодом варто буде розширювати. Та й забудовують навколишні села здебільшого саме рівняни. Втім, як розповідає депутат Назарій Поліщук, мер почав запізно говорити про "Велике Рівне " і є причини по яким селяни бояться об`єднання з містом:

"Коли села починали об`єднання, то міська влада мовчала. Нічого не хотіли і не звертались. Тому, що тоді довелось би йти на перевибори. В Хомка спрацював інстинкт самозбереження. Тепер коли ВР дозволила селам доєднуватись без виборів, то вони активізувались. Однак, більшість громад навколо міста сформовані. Ба більше, вони слідкують за сесіями Рівне ради. Добре помічають як поводить себе мер з депутатами, які не є в більшості. Володимир Хомко навіть не вважає, що вони мають право ознайомлюватись вчасно з бюджетом. То яке село буде зацікавлене в об`єднанні завідомо розуміючи, що вони там нічого не вирішуватимуть, а їх землями розпоряджатимется "більшість". Ніхто на таке не погодиться - розповів пан Наарій.

Садочки і оплата

Також активно міський голова розповідав своє відношення до дітей, що відвідують міські заклади освіти. Нагадаємо відтерміноване рішення про оплату іногородніми, влада - повернула:

Я не хочу змушувати силою заставляти об`єднуватись. 1200 дітей з сіл ходять в місто Рівне . Це мені 4 садочки будувати, - каже Хомко. 

Цю думку поділяє і депутат Олександр Довжаниця. Каже, що до нього звертаються безробітні мами, які не можуть вийти на роботу. Бо місць у садочках нема:

Вважаю, що першочергово мають в садочки прийматись дітки з міста. Місцеві батьки стають безробітними, бо селяни віддають діток в наші садочки і місць відповідно критично бракує. Тому доплату, яку фінансує міська рада для місцевих, немісцеві повинні оплачувати з власних бюджетів.

Однак, нагадаємо Рівне нська райрада категорично відреагували на таке рішення. Очевидно подаватимуть до суду, а можливо і в свою чергу висунуть певні умови місту:

"Міська рада хоче позбавити дітей права на безкоштовну освіту. Не може бачення міської ради бути вищим Конституції. Хочу нагадати, що на території Рівне нського району знаходиться міське сміттєзвалище. Є АЗОТ який знаходиться на території Рівне нського районну, а сплачує ПДФО у міський бюджет. У нас завжди взаємозважені партнерські стосунки з містом. Однак, таке рішення Рівне ради ставить наших громадян в незручне становище, адже не усі сільські ради можуть профінансувати такі витрати. Багато мешканців району працюють у Рівному і приносять користь місту. Ми готові до розмови з Володимиром Хомком, аби наші стосунки лишались взаємовигідними і не додавали проблем мешканцям як міста, так і району. Готові до діалогу" - коментує очільник Рівне нської райради Микола Сальчук.

Вартість ТУТ: "Рішення Рівне ради незаконне": районні депутати відреагували на встановлену ціну на навчання й медичні послуги для іногородніх

Нині, громади які ще не об`єднались - готуються до виборів. Незабаром, реформа передбачатиме примусові кроки у розвитку децентралізації. Рівне ж лишається у "підвішеному" стані з масою проблем. Тому майбутнє формується вже сьогодні і залежить, чи врешт знайде влада конструктивне рішення. Можливо визнає свої недалекоглядні помилки, змінить тиск на гарантовані пропозиції, або ж визнає - далі йдемо кожен "сам по собі".