Підготовка до дитячого садка - дуже важливий етап і в житті дитини, і в житті батьків. Адже для діток це щось поки невідоме, а для батьків - те, що лякає і викликає хвилювання за своє чадо. Окрім адаптації психологічної, діткам потрібна також фізична готовність до садка. Які ж навички є найважливішими - читайте у статті.

Насправді, якихось вимог до дитини, яка йде в садок немає. Не прописані такі вимоги і на законодавчому рівні, але щоб полегшити адаптаційний період, деякі вміння будуть досить доречними. Крім того, це дозволить малюку мати більше впевненості в собі, вони отримуватимуть похвалу від вихователів, що також дуже впливає на поведінку дитини в такий нелегкий період адаптації.

Дотримуватись розпорядку дня. 

Дуже важливе вміння – дотримуватись режиму дня. У садочку дуже чітко розписані заняття дітей, прогулянки, прийоми їжі. Якщо ж у вас вдома не було чітко визначних рамок, коли дитина обідає, вечеря, лягає спати, прокидається - в садочку буде складно. Потрібно заздалегідь привчати дитину до садочковго режиму: раніше лягати спати, щоб раніше прокидатись. Вдень потрібно чергувати активніть з денним сном, який не має бути пізніше 14:00, адже пообідавши о 12:00 – 13:00, дітки у садку лягають спати, до цього потрібно звикнути. Точніший розпорядок дня в кожному садочку і групі може відрізнятись, ви можете поцікавитись про це у завідуючого садка або ж у вихователів заздалегідь. Зрештою, до будь-чого діти звикають з часом, але якщо ви пришвидшите цей процес, то малюку буде набагато простіше, він не відчуватиме стрес від змін.

Читайте також: 9 ігор, які допоможуть дитині справлятися з емоціями

Самостійно пити з чашки і їсти ложкою.

Звісно, кожна дитина індивідуальна і не всі вміють їсти самостійно у 2 роки, але до цього потрібно прагнути батькам. У дитячому садку всі дітки їдять разом, вихователі інколи допомагають діткам в процесі прийому їж, але краще, щоб малюк вже вмів це робити. Якомога раніше давайте дитині ложку в руки, нехай пробує, хваліть її за кожну маленьку перемогу і не сваріть, якщо їжу з ложки не вдалось донести до ротика, таке трапляється. Щоб навчитися – треба пробувати. Навчити пити з чашки – важливе вміння, не затягуйте з поїльникам, з трубочками і т.д, дитині потрібно навчитися пити зі звичайної чашки чи склянки.

Пояснити вихователям, коли щось болить чи щось потрібно.

Вам необхідно донести дитині, що вихователі – це близькі люди, з якими можна говорити, жалітися чи про щось просити. Навіть якщо дитина ще не зовсім добре говорить, навчіть кількох важливих слів чи фраз: «болить», «хочу пити», «хочу в туалет» і т.д. Вчіть дитину довіряти, щоб вона могла сказати про усі свої потреби без проблем, тоді не буде непорозумінь з вихователями.

Мити і витирати руки, користуватись милом.

Після кожної прогулянки на вулиці і перед кожним прийомом їжі у групі дітки обов’язково миють руки. В кожного малюка є свій рушник, тож дитинка має знати, що це таке і що з ним робити. Навчіть користуватись милом – самостійно намилювати ручки, розкажіть для чого це потрібно (щоб змити з рук мікроби), робіть це в ігровій формі. Зазвичай, діти дуже люблять бавитись з водою, тому навчити мити самостійно руки і вмиватися – це не найскладніша справа.

Користуватися горщиком.

Знову ж таки, це вміння, яке приходить до кожної дитини в різному віці. Хтось вже у півтора роки сам проситься на горщик, в когось і у 2, і у 3 роки трапляються казуси, нічого поганого в цьому немає. Лікар Комаровський вважає, що вміння ходити самостійно на горщик може засвоїтись дитиною до 36 місяців, але навіть ці рамки не є вимогою для усіх, адже кожна дитина індивідуальна. Чим раніше ви познайомите дитину з горщиком, тим краще, проте не змушуйте, якщо у дитини немає бажання, воно прийде з часом. Якщо малюк ще ходить у підгузниках, вам обов’язково потрібно поговорити про це з вихователями, попередити і разом дійти до спільної стратегії по відучуванню від підгузок. Зазвичай, діти у садочку під впливом колективу швидше привчаються до горщика, тому не хвилюйтесь і головне – хваліть дитину за її успіхи у цій справі.

Вміти самостійно одягатися і роздягатись.

Як показує практика, роздягатися дитині завжди простіше, ніж одягатися. Інколи, дітей надто захоплює цей процес, не заважайте і дозвольте дитині вчитися на помилках. У яслах, зазвичай, вихователі допомагають одягатись, часто старші дітки допомагають меншим. Але коли дитина вже вміє це робити, вона відчуватиме себе дорослою і більш впевненою у собі. Починайте з найпростішого – взуття, обирайте зручне, для початку без шнурівок, краще на липучках або резинках. Вчіть одягати головні убори, штанці чи спіднички, куртку. Чим більше, тим краще і не підганяйте дитину, дайте час, адже малюку ще надто складно це робити, вдосконалення будь-якого вміння приходить з часом.

Проводити час без мами і тата.

Надто важлива навичка! Якщо малюк весь час проводить лише з мамою або татом, тоді у садку йому буде складно. Привчайте дитину бути з дідусем і бабусею певний час, із старшим братом чи сестрою, з нянею, а також намагайтеся частіше бути в оточенні інших дітей – на дитячих майданчиках, в розважальних центрах тощо. Дитина повинна звикнути до того, що якщо мами немає поруч, то вона обов’язково згодом з’явиться. Головне, щоб дитина навчилась відчувати себе у безпеці навіть без мами і тата.

До теми: Як забезпечити дитині відчуття захищеності: 10 порад батькам

Усі ці навички обов’язково допоможуть малюку адаптуватись до дитячого садка, повірте. Готуйте дитину заздалегідь, але не перегинайте палку, всьому потрібно вчитись поступово, а не за тиждень до першого походу в садок. До усіх невдач дитини ставтесь з розумінням, хваліть, допомагайте, пояснюйте, не сваріть і не порівнюйте з іншими дітками. Усе приходить з часом, просто докладіть до цього трішки зусиль і все у вас вийде!

Читайте також: Адаптація дитини до дитячого садка: поради психолога

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber