Додаткові очі, вуха та руки задля безпечного міста. У Рівному планують створити департамент Муніципальної Варти. Відповідний проект рішення зареєстрований в Рівнераді. Якщо на найближчій сесії його підтримають депутати, в місті шукатимуть охочих працювати у муніципальній варті. Його інспектори не замінять патрульних поліцейських, тож які функції виконуватимуть у Рівному та чи вистачить на це коштів - далі у сюжеті.

Створення департаменту муніципальної варти у Рівному обговорюють щонайменше 13 років. І от настав той час, коли вчергове відповідний проект рішення зареєстрований в Рівнераді. За задумом, представники муніципальної варти слідкуватимуть за дотриманням правил благоустрою у місті: а це і контроль за підпалом трави, викиданням сміття у неналежних місцях, вирубкою зелених насаджень, незаконно встановленими вивісками, хаотичною торгівлею та продажем алкоголю неповнолітнім. А ще, вони боротимуться із неналежним паркуванням автомобілів, за допомогою камер відоеспостереження у рамках проетку "Безпечне місто" допомагатимуть поліцейським швидко реагувати на події чи злочини, та тісно співпрацювати з останніми та працівниками ДСНС. Самої процедури, як у кожному випадку, покроково, діятимуть інспектори департаменту ще немає, однак вони точно не замінять правоохоронців.

Покарання гривнею, керуючись досвідом інших міст, працює, - говорять ініціатори проекту. У сусідньому Луцьку мовляв, необхідно було 5 років, щоб люди зрозуміли - штрафи доведеться сплачувати і від відповідальності не втечеш. Однак, штрафувати розпочнуть не одразу, перш за все обіцяють проводити пояснювальну та виховну роботу із порушниками. Такий орган у системі місцевого самоврядування важливий.

До слова міський голова Рівного впевнений, цьогоріч такий орган, як муніципальна варта у Рівному не зявиться. Проте депутати, ініціатори проекту, говорять, цей проект цілком можливий, і називають суму чи не у половину менше від тієї що називав Олександр Третяк.

Близько 4 мільйонів доведеться витрачати на заробітну плату 24-ом працівникам департаменту. Усе з міського бюджету Рівного. Як обиратимуть людей, теж достеменно поки невідомо. Планують організувати відкритий конкурс.

Хоча саму муніципальну варту ще не створили, втім, начальника вже знайшли. Його імя тримають під сімома замками. Відомо, що людина не з Рівного. Ідея департаменту Муніципальної варти за рахунок винесених штрафів зможе поповнювати міську скарбницю. За рік, кажуть депутати, Луцька міськрада завдяки адміністративним стягненням збагачується приблизно на 2 мільйони гривень. А поки рівнян просять залучатися, вносити свої ідеї. Адже проект рішення мають представити вже на найближчій сесії Рівнеради, 29 квітня.

Читайте також: Батьки та вчителі з невеличкого села на Рівненщині б`ють на сполох: у них хочуть відібрати школу