Немає школи - немає села. Щоб відстояти гімназію, яка знаходиться у селі Тур'я, Дубенського району на подвір'ї закладу 18 квітня провели громадські слухання. Місцева влада, учні, батьки та вчителі цієї школи обговорювали усі за та проти ліквідації закладу. Як усе відбувалося бачила наша Ольга Мосійчук.

Хто велосипедом, хто автівкою, а хто й пішки. Щоб перешкодити закриттю школи, на подвір`ї закладу зібралися чи не усі жителі села Тур`я. Адже їхня школа потрапила в перелік закладів, які мають ліквідувати.

Хочуть ліквідувати, оскільки у Тур`янській гімназії навчається всього 56 учнів. І це попри те, що доїжджають сюди діти ще із 3 навколишніх сіл. Саме тому після винесеного рішення Смизької селищної ради про оптимізацію закладів освіти, у кожній такій школі відбуваються громадські слухання.

Найперше чому батьки не хочуть відпускати своїх дітей у школу, за кілька кілометрів стан здоров`я малюків. У пані Оксани син хворіє на гемофілію. Каже, при потребі приходить в школу та вводить йому житєво-необхідний препарат.

За необхідності за 5 хвилин прибігти до школи може і мама учня, який хворіє на цукровий діабет. Каже, хоче аби її дитина здобула освіту. А через те, що йому 3 рази в день необхідно вводити інсулін, він має перебувати під постійним наглядом вчителів.

Турбує батьків і той факт, що на автобус, який везтиме дітей у сусіднє село, відправляти малюків отрібно о 7 ранку. Але чи не найголовнішою проблемою, зазначає директор Тур`янської гімназії Оксана Дячук, є те, що завезти всіх дітей за 1 раз неможливо. Оскільки в шкільному автобусі всього 28 місць для сидіння, а дітей, яких необхідно завезти 56.

Якщо Тур`янську гімназію все-таки закриють, дітей із сусідніх сіл прийняти готова сусідня - Березька гімназія. Проте директор цього навчального закладу, теж проти закриття школи у сусідньому селі.

Такої ж думки і вчитель української мови та літератури уже Тур`янської гімназії Світлана Шеремета. Каже, молодь і так не хоче залишатися в селі. А без школи їм і взагалі не буде, що тут робити.

Учениці Тур`янської гімназії Яні і так доводиться кожного ранку приїздити сюди із сусіднього села. Додає до вчителів уже звикла і розлучатися з ними не хоче.

Якщо ж до думки батьків та вчителів села Т`уря у Смизькій селищній раді не дослухаються за допомогою вони звертатимуться в Рівненську обласну державну адміністрацію. Або ж навіть і до Президента України.

Читайте також: Скільки цьогоріч для рівнян коштуватиме Великодній кошик?