На сучасній кухні головним приладом стала варильна поверхня. В асортименті світових виробників кухонної техніки є багато різних за дизайном, функціональністю та цінником моделей. Але глобально варильні поверхні діляться на 2 типи: електричні та газові.

Вибір електричної плити зробити досить просто. Варто вибрати необхідну потужність та визначитися з дизайном. А ось зробити правильний вибір газової поверхні буде складніше. Сьогодні, за допомогою порад інженерів шведського заводу Електролюкс, ми розберемо 3 важливі параметри, яким повинна відповідати якісна сучасна газова поверхня.

Тип управління

Перш за все, експерти рекомендують звернути увагу на управління плитою. Цей параметр має дуже вагоме значення, тому що саме він відповідає за безпеку та зручність роботи з поверхнею. Сьогодні існує декілька варіацій керування газової плити:

  • традиційні ручки – простий і надійний варіант, який забезпечує фізичне перекривання подачі газу після вимкнення;
  • сенсорні кнопки – інноваційний метод, керування в якому відбуваються за допомогою електронних програмних команд. Це дозволяє проводити максимально точний контроль за полум’ям, та забезпечує швидкий відгук на рівні з індукційною плитою.

“Для роботи поверхні з механічними ручками не потрібна електрика. А щоб запустити сенсорну газову поверхню без підключення до мережі не обійтися”, - відзначили в Електролюкс.

Матеріал робочої поверхні

Обираючи газову варильну поверхню слід приділяти увагу матеріалу її захисного покриття. На відміну від плоских електричних плит, на газовій розміщені пальники, які не дозволяють створити ідеально плоску поверхню. Це погіршує як естетичні властивості техніки, так і значно ускладнює процес її очищення.

Відвідавши офіційний сайт Electrolux, ми з'ясували яке покриття використовується на самих інноваційних приладах цього бренду:

  • нержавіюча сталь – практичний, міцний і довговічний матеріал. Нержавіючу поверхню можна мити будь-якими засобами, але без абразивного ефекту. Єдине, чого боїться нержавійка – подряпин. Вони псують її зовнішній вигляд та ускладнюють чищення;
  • склокераміка – красивий та витривалий матеріал, який дозволяє стильно вписати в інтер’єр навіть газову поверхню.

“Нержавіюча сталь і склокераміка мають як переваги, так і недоліки. Але ці два матеріали вважаються самими сучасними і стильними. Їх використання дозволить створити в кухні привабливий інтер’єр, який гармонійно поєднується з іншою технікою і меблями”, - пояснили експерти.

Доступна функціональність та безпека

При виборі газової поверхні варто пам'ятати про доступну для роботи функціональність. Адже будь яка додаткова функція дозволить розширити межі користування плитою і дасть можливість отримувати від неї більше користі. За словами фахівців, самими затребуваними сьогодні функціями у газових поверхонь є:

  • автоматичний підпал конфорки після повороту ручки керування;
  • наявність 5 конфорок на поверхні класичного розміру;
  • комбінований варіант з однією або кількома електричними конфорками;
  • wok конфорка для великих казанів;
  • витягнута конфорка для запікання.


Обираючи ту або іншу комбінацію функцій та параметрів роботи, слід уважно проаналізувати, чи будуть всі ці можливості вам потрібні, бо платити треба лише за те, чим точно будете користуватися. Тому обираючи собі нову газову поверхню, перш за все, прислухайтесь до власних бажань. Успішного вибору!