У соціальних мережах йде жваве обговорення законності приладу для вимірювання швидкості автомобіля - TruCam, яким користуються українські копи.

Про "незаконність" приладу повідомляє "дорожній адвокат" на своїй сторінці у соціальній мережі. В своєму дописі посилаючись на Краматорський міський суд Донецької області. 

Як зазначають у повідомленні, штрафи які правоохоронці виписують на підставі даних виміряних пристроєм TruCam - незаконні. 

Підставою для такого твердження стало те, що лазерний вимірювач TruCAM LTI 20/20 був зареєстрований в Державному реєстрі засобів вимірювальної техніки, затверджений сертифікатом виданим Мінекономрозвитку 29.08.2012 року.

Водночас судом встановлено, що TruCAM LTI 20/20  є виключеним з Державного реєстру на підставі наказу Мінекономрозвитку від 02.11.2015 року №1362 та сертифікат вимірювальної техніки від 29.08.2012 року є не чинним ще з 02.11.2015 року. Інші зміни до Державного реєстру не вносились. 

У висновку, суд скасував накладений штраф на водія за перевищення швидкості.  

Втім, правомірність рішення суду вже поставили під сумнів. Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький на своїй сторінці у фейсбук розповів, що інформація щодо незаконності приладу - "фейк". 

Крім того зазначив, що рішення суду вже оскаржується. Зазначає, що реєстр на який опирались в суді не ведеться від 2016 року, а збереження даних з нього було припинено з 1 січня 2019 року. 

Білошицький також додає, що на одне таке рішення суду може привести десятки судових постанов, які доводять законність приладів TruCAM.