У Рівному до Всеукраїнського дня меланоми спеціалісти безкоштовно обстежили містян. Охочих перевірити родимки виявилося чимало. Працювали фахівці у двох медичних закладах та біля торгового центру.

Пані Надія приїхала із Тучина, чекає своєї черги аби перевірити родимки. Каже, на таку акцію потрапила вже вдруге. Минулого року обстеження пройшла у столиці, цьогоріч вирішила знову навідатися до лікарів.

Людина у моєму віці і не у моєму повинна слідкувати за своїм здоров'ям. І періодично відвідувати лікарів, щоб дбати про своє здоров'я так, як у мене є декілька родимок я вирішила, що це треба зробити, розповіла рівнянка Надія Янчук.

Дочекавшись своєї черги, пані Надія прямує до лікаря. Після ретельного обстеження, яке проводять дерматоскопом, фахівці оголошують результат.

Родимки у людей бувають вроджені і набуті. Якщо ж впродовж життя вони змінюють форму - це перший сигнал, що потрібно звертатися до фахівців.

Є так званий акорд меланоми, на що можуть звернути увагу пацієнти А - це асиметрія, К - це зміна кольору, О - це обриси, Р - розміри, Д - динаміка, тобто з'явилися якісь зміни у родимці - це може бути кровоточивість, якісь кірочки з'явилися, - розповіла лікар-дерматовенеролог Інна Змієвська.

Минулого року у Рівне нській області виявили 50 випадків меланоми у людей. Це злоякісне новоутворення на шкірі. Найчастіше захворювання розвивається через інсоляцію.

Неконтрольоване засмагання, а ще більш всього солярії проти яких ми категорично виступаємо. І не тільки у нас в Україні, а й закордоном. Є відповідні рекомендації заборонити жінкам солярій, особливо молодого віку, адже він дійсно веде за собою небезпеку, - говорить головний лікар Рівне нського обласного шкірвендиспансеру Наталія Маняк.

Фахівці радять відповідально ставитися до свого здоров'я та при будь-яких незрозумілих симптомах звертатися до лікаря. Для профілактики, родимки на шкірі варто перевіряти щороку.
 

Дивіться щеОльга Баранчук - відома барбер з Рівного потребує допомоги (ВІДЕО)

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber