Про те, що в кожному будинку повинна бути аптечка із засобами першої допомоги, знає кожен. Влітку, коли особливо високий ризик кишкових отруєнь, травм, ран, алергічних реакцій, особливо важливо, щоб під рукою було все необхідне.

Отже, проведемо ревізію: що повинно бути в домашній аптечці в теплу пору року?

Якщо отруєння


Літо - «сезон» кишкових отруєнь і інфекцій. З одного боку, в теплу пору року створюються максимально сприятливі умови для життєдіяльності хвороботворних мікроорганізмів. З іншого, саме влітку правила гігієни нерідко порушуються. Зірване прямо з дерева яблуко, полуниця або малина «з куща», або ж встигла зіпсуватися в спеку готова їжа - можливостей роздобути неприємності з кишечником влітку безліч. Тому під рукою обов'язково повинен бути ентеросорбент, препарати від діареї, печії, а якщо в будинку діти - обов'язково засіб для випоювання, яке необхідно починати при перших же симптомах отруєння. Не зайвим буде придбати і препарати від дисбактеріозу - пробіотики, так як після отруєння кращою профілактикою повторних проблем з кишечником буде відновлення кишкової мікрофлори.

Знімаємо біль

Біль може наздогнати в будь-який час року. Загострення хронічного захворювання, запалення, головний біль в результаті теплового удару або перевтоми, спазми, періодичні болі - список причин може бути нескінченним, практично будь-яке негаразди в організмі може проявлятися болем. Для того, щоб швидко полегшити біль, варто мати в аптечці препарати з групи нестероїдних протизапальних засобів - вони знімають запалення, спазмолітики, що усувають м'язові спазми і безрецептурні знеболювальні (вони також можуть ставитися до перерахованих вище груп або включати в свій склад ті чи інші компоненти з протизапальною і спазмолітичну дію).

Алергія не проблема.


Навіть якщо ніхто з домочадців алергічними реакціями не страждає, немає ніякої гарантії, що алергія не з'явиться раптово. Фрукти, ягоди, пилок, велика кількість пилу, укуси комах і навіть сонячне світло - влітку алергенів навколо багато, як ніколи. Тому в домашній аптечці обов'язково повинен бути антигістамінний препарат загальної дії. Можна доповнити його і місцевими препаратами - спреєм для носа, краплями для очей, маззю для шкіри.

На випадок ран і кровотеч

Тепла пора року - сезон садово-городніх робіт, виїздів на природу, рухливих ігор на дитячих майданчиках. І саме влітку ризик отримати найрізноманітніші травми - від забоїв до серйозних ран, опіків - особливо високий.
У домашній аптечці обов'язково повинен бути кровоспинний джгут - навіть вдома не виключений ризик серйозного поранення судини і необхідність зупинки кровотечі з нього. На випадок перев'язки повинні бути бинти - стерильний і нестерильний, вата, марля або марлеві серветки. Непогано придбати і еластичний бинт - їм зручно фіксувати пов'язки, а також пластир - бактерицидний і звичайний, в рулоні.
Перша допомога при будь-якому пораненні має на увазі очищення і дезінфекцію рани - для цього потрібно мати під рукою перекис водню, антисептик в таблетках для розчинення або готовому розчині. Останні, до речі, зараз можна придбати не тільки у вигляді традиційного розчину в пляшечці, а й у вигляді маркера і навіть спрея, які зручно наносити на поверхню шкіри.

Влітку можна і застудитися


Те, що на вулиці тепло, ще не означає, що ми надійно застраховані від простудних захворювань. На випадок можливої ГРВІ слід мати в аптечці жарознижуючий засіб і противірусний препарат, доповнити які можна симптоматичними засобами: краплями від нежитю, льодяниками від болю в горлі, сиропом від кашлю.

Аптечка зібрана? Це прекрасно, вона повинна бути завжди під рукою.