У місті Дубно розпочались розкопки на місці розстрілу в'язнів тюрми. Цього року виховна колонія перейшла на баланс Міністерства оборони України. Після цього тут вирішили провести ексгумацію та перепоховання решток в'язнів, розстріляних у червні 1941 року.

У місті Дубно замість в'язнів у колишній виховній колонії будуть проживати військові. Адже це приміщення декілька років не функціонує. Тепер воно змінило своє призначення. Територія була закріплена за однією з військових частин ОК "Захід", яка нині виконує завдання на сході України.

Буде розташовуватись одна із війсьових частин ОК Захід, яка сюди була прописана з березня цього року, після виходу із зони бойових дій. Також на даний час тут проводяться регламентні роботи по облаштуванню військового містечка та переобладнання приміщнь під військову частину

Втім сама Дубенська виховна колонія приховує в собі багато таємниць. Зокрема, в старій будівлі розташовані підвальні камери, де відбувались розстріли засуджених.

Дивіться також: на Дубенщині старий шкільний автобус перетворили на навчальний клас (ВІДЕО)

З тих страшних 1940-х років мало що збереглось. Адже ці камери неодноразово ремонтували. 

Біла стіна на території колишньої колонії нагадує про розстріли в'язнів у 1941 році. Тоді, за різними історичними джерелами, загинуло понад 700 людей. Аби вшанувати їхню пам'ять, місцева влада вирішила провести ексгумацію та перепоховання решток арештантів.

Буде міська програма пам'ять, яка власне передбачає встановлення історичної справедливості по відношенню до людей, які піддавалися такій тортурі були незаконно розстріляні і сподіваємося що зараз зможемо зробити їх перепоховання. Ці всі роботи будуть коштувати біля 180 тисяч.

За декілька днів робіт було знайдено лише кістки тварин. Втім, якщо під час розкопок виявляють рештки розстріляних, то їх перепоховають на кладовищі Меморіал "Дубенське".

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber