Платити за своє, і ще й за сусідове. Розраховуватися за комуналку доведеться по-новому. Прорвало труби у підвалі - платіть мешканці будинку за втрачену воду. Теплотраса дірява - платіть за втрачене тепло. А виявиться, що води ваш будинок спожив більше, ніж показують квартирні лічильники - теж розщібайте гаманець. Рівняни - обурюються. Експерти - заспокоюють. Мовляв, не все так страшно, як малюють. Як буде - дивіться у сюжеті.

У підвалі будинку на вулиці Гур`єва, 8 можна знімати фільми жаху, влаштовувати квест, хто першим знайде вихід, або ж проводити Форт Буаярд, - перешкод та страхітливих атрибутів для цього вистачить. Та от мешканцям будинку - не до смішок. Бо вже зрозуміли, що платитимуть за те, що витікає з дірявих труб, і те, що з теплом вилітає в повітря.

Мешканець будинку Григорій Гребенюк обурений, бо не розуміє, чому люди мають платити за чужу халатність.

Так чи інак, а платити всеодно доведеться. А от кому - інша справа. Якщо будинок обслуговує ОСББ - мешканці відповідальні самі за стан мереж. Відповідно, якщо вони діряві - то і платити мають за втрату того чи іншого ресурсу. Тим же, кого досі обслуговує ЖЕК, чи обслуговуюча компанія, правозахисник радить...

За сусідів платити не доведеться, кажуть правозахисники. Але лише тим, у кого є лічильники.

Якщо ж ваш сусід лічильник таки має, але тим чи іншим способом впливає на його показники - платити, знову ж таки, доведеться тим, у кого лічильника нема. Якщо ж він є у всіх, але підозрюєте, що хтось махлює - можете вивести його на чисту воду, заявивши у певні служби. Голова Ради голів ОСББ міста Рівне Роман Алексійчук каже, за втрати люди і так платили. Тільки до 2019 року суму за всі втрати: чи то води, чи тепла, розділяли на всіх мешканців Рівного. Тепер же кожен буде платити за те, що втрачено лише в його будинку.

Тим часом Григорій Гребенюк обурюється. Каже, за тепловтрати платити - не буде. Бо не він винен, що вони відбуваються.

Тим більше, автономне опалення у його квартирі встановили ще у 2003 році. Показує, всі дозволи на це має.

Платить за тепло та газ згідно індивідуального лічильника.

Та от правозахисники та експерти цієї думки не поділяють.

Нові правила оплати комунальних послуг, кажуть експерти - це своєрідний екзамен. Навчитися розуміти, що ти такий, у якому будинку ти живеш. І погане здоров`я організму вашого будинку - це те, який спосіб життя у нього до цього був. А той - хто обслуговує його - своєрідний сімейний лікар. Не задоволені його роботою - міняйте. А якщо нічого не робите, тільки нарікаєте - не дивуйтесь, що з хвороб не вилазите.

Читайте ще: 

У 12 школах Рівне нщини вода забруднена нітратами