Надія Малафеєвська. Фото зі сторінки Facebook
Рівнянка Надія Малафеєвська створила твір, який оцінило журі конкурсу "Напишіть про мене книжку". Тепер казка "Зозулястий легіт" буде видана книгою.

Рівне нська письменниця 28-річна Надія Малафеєвська створює унікальні казки. Надихає її донечка Мирослава.

- Після народження донечки стикнулась із ситуацією, що казок, які були б цікаві моїй дитині, ще нема. Так була написана перша персональна казка. Зараз я створюю персональні казки для дітей з усієї України - це історії, в яких головним героєм є одна конкретна дитина. Така казка пишеться індивідуально, з урахуванням характеру, вподобань і безлічі інших моментів. Потім казка оформлюється в книжечку, друкується і їде радувати свого маленького власника. Але більше за все мені, як і кожному письменнику-початківцю, хотілося мати справжню видану книгу. Тепер ця мрія отримала шанс на здійснення. І хоча попереду ще чимало роботи, але я щаслива! - зазначила Надія.

До слова, ідея казки "Зозулястий легіт" з'явилася навесні цього року. Як розповідає авторка, вона шукала красиві рідкісні слова, які могли б стати назвою одного музичного гурту, і в одній статті одне за одним були "Зозулястий" і "Легіт". Далі, як уві сні, народилась ідея, яка буквально за кілька тижнів перетворилась на рукопис. Гурт так не назвали, а от книжка таки вдалась!

Казка перемогла у номінації "Добрі казки" конкурсу "Напишіть про мене книгу".

- Останній відгук на свій рукопис я прочитала напередодні Дня святого Миколая. Прочитала і застигла - довго не могла повірити. А потім - шквал емоцій! То була і радість, що мені таки вдалося зробити неймовірне, і думки про те, а що ж далі, як же тепер бути, за що хапатись, що робити? До перемоги були і невдачі, адже я пробувала свої сили на конкурсі і минулого року. Це просто неймовірне відчуття, коли отримуєш першу схвальну оцінку, тоді другу, і проходиш до наступного туру. Потім третю, четверту... І з острахом чекаєш фінальну - бо вона вирішує все. І таке щастя накриває, коли та фінальна оцінка стає першим кроком від рукопису до справжньої книги - не передати! - каже авторка.

Рукопис набрав 23 бали, тож гідно посів місце серед переможців (за умовами конкурсу переможцем вважається рукопис, який отримав від журі не менше 23 балів за два етапи). 

Щедрими були на коментарі й члени журі конкурсу.

 - Чудова казка про персоніфіковані вітри, в якій переплелися і сучасний світ, і давніший, і казковий. Цікавості додає мотив передачі таємних знань від попередніх поколінь. А ще тішить, що це вже не перший рукопис, у якому звучить така дбайлива ніжність та уважність до світу навколо. Думаю, дуже вчасна книжка. І ще дивовижно, що тема вітрів у цьогорічному конкурсі повторюється і, головне, в досить майстерному втіленні. Зізнаюся: в мене в самої вже рік зріє ідея розповіді про вітри, тепер навіть не знаю, чи варто так багато на цю тему писати :), - рецензувала рукопис член журі поетеса, літературознавець, редактор, кандидат філологічних наук Катріна Хаддад-Розкладай.

- Просто чудова історія і вже вдруге про вітри! А чому б і не про них? =)
Сюжет цікавий, герої незвичайні. Образ діда Микити мені нагадав діда Оттавіано Анжели Нанетті, можливо тому що про нього так чуттєво згадує онук.
На початку розповідається, що Орест - головний герой твору, часто грав у футбол з хлопцями в селі, а далі жодної згадки про них.
А загалом, гарний рукопис! - додала член журі конкурсу літературний критик, організаторка літературних заходів, бібліотекарка ЦБС м. Кропивницького Вікторія Поліщук.

 Довідка:

Літературний конкурс "Напишіть про мене книжку!" заснований у 2015 році видавництвом "Фонтан казок" із метою заохотити українських письменників до творення актуальних високохудожніх повістей для сучасних дітей і молодших підлітків – таких повістей, у героях яких сучасні українські діти й молодші підлітки "упізнавали б себе".

Із 2016 року конкурс проходив у двох номінаціях: "Книжка про мене" – для дітей середнього шкільного віку і "Добрі пригоди" – для дітей молодшого шкільного віку. "Упізнавання себе" в героях є неодмінною умовою для творів в обох номінаціях – різниця лише в особливостях вікового сприйняття: молодші підлітки, 9–14 років, хочуть читати книжки справді "про себе" – їм важливо, щоб персонажами таких творів були саме сучасні дівчатка й хлопчики, які діють, мислять, спілкуються, уявляють, фантазують так само, як вони; натомість для молодших школярів, 6–9 років, важливий яскравий, ефектний, сучасний образ, наділений привабливими для сучасної дитини якостями.

Із 2018 року запроваджена третя номінація – "Добрі казки". Її потреба зумовлена тим, що, хоч в Україні традиційно є чимало авторів, які пишуть казки?, однак в останні роки на книжковому ринку гостро відчувається брак по-справжньому сучасної, яскравої й ефектної ка?зки, здатної захопити маленьких читачів нового покоління.