На сьогодні у Рівненському обласному перинатальному центрі перебуває 12 дітей, які народилися передчасно.

Заступник Головного лікаря з неонатології Галина Ковальова повідомила, що в закладі народжується близько  10% недоношених з усієї кількості новонароджених дітей. Якщо раніше недоношеними вважалися діти, які народилися на 28 тижні вагітності, то нині рахуються з 22. 

Здебільшого передчасно народжуються діти, якщо у мами є супутні патології: серцева недостатність, ендокринна недостатність, гіпертензії, хвороби нирок. 

У закладі недоношені діти можуть перебувати як два, так і три місяці, залежно від того на якому терміні вони народилися. В середньому на перебування дитини в реанімації потрібно 4-5 тисяч гривень.

Це не враховуючи амортизацію апаратури, роботу персоналу, енергоносії, кисневе забезпечення. Перинатальний намагається усім необхідним забезпечити дитину і мінімізувати витрати батьків. Крім того, їх працівники надають психологічну підтримку батькам недоношених дітей. Адже, як зазначає Галина Ковальова, батьки досить часто вважають себе винними у тому, що недоносили своїх малюків. 

Цих дітей потрібно постійно контролювати, корегувати та направляти. Є відповідні плани, в яких зазначено коли батьки малюків мають відвести їх до вузьких спеціалістів: окуліста, невролога, ортопеда, дитячого хірурга, кардіолога.  Це називається процесом реабілітації, який триває до 3 років. 

До слова, лише в цьому році народилося 6 дітей вагою до 500 грамів. В тому році, наголосила Галина Ковальова, такого не було. Саме до Дня недоношених дітей ГО Агенція розвитку громад "Інтонація ЗМІН" подарувала діткам закладу близько сотні в`язаних пледиків, носочків, рукавичок, носочків та восьминіжок. Упродовж місяця учасники організації спільно із Смизькою центральною бібліотекою в`язали ці речі. До роботи залучалися як діти, так і чоловіки. 

До фінансової підтримки долучилися понад 50 жінок із Смизької громади, частина з них цілий місяць плела теплі пледики для недоношених діток.

Вдалося зібрати 8 тисяч гривень на придбання ниток і 500 гривень на придбання подарункових пакетів для кожної дитинки, а загалом силами благодійників вдалося зв`язати близько 100 теплих пледиків, маленьких шапочок шерстяних, носочків. І сьогодні усі ці речі волонтери передали Рівненському обласному перинатальному центру - зазначила голова громадської організації Вікторія Костюк. 

 Читайте також: Органний зал Рівного підсвітять фіолетовим кольором