Для одних історична пам'ять, для інших - засіб пересування. Найдовшій у Європі вузькоколійці Антонівка - Зарічне більше ста років. Старанно бережуть та популяризують, так звану "Перлину Полісся", родина Мельник. Вони на подвір'ї зберігають та реставрують унікальні тепловози.

Її називають "Перлиною Полісся". Найдовша з діючих в Європі вузькоколійних пасажирських залізниць. А в народі вона зветься "Кукушка" - трамвай Антонівка–Зарічне.

Читайте також: не Нотр-дам: Рівне нщина втрачає ще одну архітектурну пам`ятку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Раніше це був єдиний шлях, щоб дістатися до далеких поліських сіл. Зараз вузькоколійка переживає не найкращі часи. Курсує лише три рази на тиждень, а колись вона мала чотири пасажирські рейси на день, розповідає член Асоціації збереження історії залізниць України Людмила Мельник. Родина пані Людмили проживає у місці, де з одного боку - вузькоколійка "Антонівка-Зарічне", з іншого - залізниця, яка з'єднує Антонівку з українськими мегаполісами.

Чи вона пішла, чи ні, ніхто не чує. Вже звикли. Для гостей не звично, питають як ми можемо спати? Але нічого, ще не один поїзд у хату не заїхав, - розповідає член Асоціації збереження історії залізниць України Людмила Мельник.

Сім'ю Мельників називають хранителями поліської "Кукушки". У них на подвір'ї зберігаються унікальні історичні експонати, а саме тепловози.

Купили ми його у дуже занедбаному стані. Йому вже пів століття. Але він готовий їхати, везти наших людей у поліську казку, - каже пані Людмила.

Наразі експонатів у музеї п'ять.

Родина популяризує поліську вузькоколійку. Хоче, аби якомога більше людей дізналися про її унікальність. За словами пані Людмили, чим більше людей і туристів відвідає Перлину Полісся, тим більше шансів, надати їй колишніх сил та популярності.  

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber