Щоб домогтися кращого результату і уникнути поширених помилок, варто знати про невдалі підходи в проектуванні і оформленні приміщень з відкритим плануванням.

 Відкрите планування - це простір з мінімальною кількістю перегородок або зовсім без них. Зазвичай так проектують «денну» або громадську зону житла, поєднуючи кухню, їдальню і вітальню. У відкритого планування безліч плюсів - адже відмова від перегородок і, отже, ізольованих кімнат дозволяє розмістити більш масштабні меблі або творчо підійти до розміщення зон, вибору меблів та декору. Найголовніше - відкрите планування руйнує відчуття обмеженості і дарує відчуття світла і легкості.

Відкрите планування ідеально підходить для життя сучасних сімей, в яких найважливіше спілкування і час, проведений разом. Але, без сумніву, у всього є свої недоліки, з якими можна і потрібно боротися - так і відкрите планування може виявитися не кращим рішенням для вашого простору. Ділимося списком самим частих помилок, які здійснюють в проектуванні відкритого простору.

1. Розставити всі меблі уздовж стін

Відкритий простір - це ідеальний варіант для того, щоб розміщувати меблі в центрі приміщення, логічно групуючи її в функціональні групи. Якщо ж розставити меблі уздовж стін ви отримаєте незатишне приміщення з порожнечею в центрі, яка ніяк не буде використовуватися, а лише перетворить простір з великим потенціалом в подобу холу.

2. Використовувати занадто різні підлогові покриття

Не варто кожну зону у відкритому просторі виділяти за допомогою окремого підлогового покриття. Вибір єдиного матеріалу візуально розширить простір і об'єднає зони вітальні, кухні і їдальні між собою. Якщо ж ви вирішили поекспериментувати з покриттям підлоги, вибирайте такі варіанти, які гармонійно поєднуються між собою, наприклад, об'єднані загальною колірною гамою.

3. Створити занадто відкритий простір

Важливо не тільки приділяти увагу місцям, де збирається багато людей (великий диван, довгий обідній стіл), а й створювати інтимні куточки (наприклад, куточки для читання або компактне робоче місце, щоб в просторі було затишно перебувати не тільки у великій компанії, але і на самоті.

4. Забути про зонування

Для створення функціональних зон, використовуйте килим або світильник . Також, для цього можна  скористатися предметами меблів - наприклад, низькими тумбами, столами, стелажами, які будуть робити простір функціональнішим і послужать своєрідним візуальним бар'єром між зонами.

5. Ігнорувати транзитні зони

Людям необхідно пересуватися між зонами - у відкритому просторі це особливо важливо. Тому, варто продумати те, як людина буде рухатися в просторі, а лише з оглядкою на це розставляти меблі .

6. Використовувати меблі з одного комплекту

Якщо ви в обстановці відкритого простору зупинитеся на меблях, які дуже схожі між собою або будете використовувати меблі з однієї колекції, приміщення може виявитися дуже нудним і нагадувати сторінку з каталогу. Меблі (а також світильники та декор) повинні бути різних форм і розмірів, відрізнятися по висоті, а обстановка - створювати відчуття, що предмети були ретельно відібрані і накопичені протягом тривалого часу, а не куплені в один день.

 Кольори інтер’єру, які покращують концентрацію і креативність

Чи можна класти лінолеум на лінолеум: пошук правильного рішення