У селі Новостав, що на Рівненщині, місцеві жителі самостійно вирішили прибрати та відчистити історичну дорогу-трилінку.

У спільноті "Зробимо Зорю Кращою" Сергій Делідон поширив допис Катерини Патійчук із підписом: "От Новостав радує, і то дуже. Спочатку організувалися і підписали купу договорів на вивіз сміття, машина до них їздить двічі на місяць. Тепер стали і прибрали головну дорогу трилінку. Просто молодці!"

Виявилося, що жителі села Новостав активно займаються не лише самоврядуванням, а й упорядкуванням оригінальної історичної дороги, яка відома під назвою шашка Владислава Трилінського

"Ідея з'явилася так: напередодні побачила допис про туристичні принади Олики та історичну дорогу, що туди веде зокрема. Неодноразово колишній директор Новоставської ЗОШ розповідав,що такій же самій історичній  дорозі в Новоставі вже більше сотні років (там, до речі, є дата, коли викладена бруківка, але ми її ще не всю відчистили, тому точну дату не скажу). Так ось, гуляючи із дитиною, звернула увагу, що все дуже занедбано та добрячий метр дороги вже заріс травою. Я кинула ідею в групу у вайбері (туди підключені новоставці), із кількома зідзвонилась, зв'язалася із Альоною Максимчук, щоб пересвідчитись, що ніякі карантинні обмеження нам не заважають проводити роботи "на повітрі", і просто на кілька годин вийшли хто з чим і очистили частину дороги. Поступово приєдналося ще кілька бажаючих, які проходили повз. Хтось виносив із дому інвентар та допомагав, але там виявився дещо більший обсяг роботи, тому ми продовжимо упоряджати дорогу в п'ятницю, бо не все закінчили", - розповіла журналістці Rivne.tv ініціаторка упорядкування історичного шляху Катерина Патійчук. 

Також вона зазначила, що такі ініціативи планують проводити знову, адже виявилося, що у селі Новостав є молодь, якій це цікаво. Під час очищення дороги самостійно замостили великі ями. Крім того, Катерина Патійчук наголосила, що будуть намагатися працювати далі, попри скепсис досить великої частини населення.

Довідова інформація:

Трилінка - це бетонна плита для доріг і пішохідних доріжок у формі правильного шестикутника. Польський інженер комунікацій Владислав Трилінський 14 грудня 1932 року подав заявку в Патентний уряд Варшави на бетонну плитку для доріг і пішохідних доріжок у формі правильного шестикутника. 15 вересня 1933 року інженеру був виданий патент № 18232 на бруківку, що згодом отримала назву трилінка або шашка Трилінського. 

Читайте також: На Рівне нщині ініціативна молодь самостійно оновила в`їзд до свого села