Медики Рівненщини закликають мешканців регіону та переселенців вакцинуватися. Особливо нині, коли в країні війна, яка збільшує ризики заразитися інфекцією. Які щеплення належать до обов`язкових, а які до рекомендованих, дивіться далі у сюжеті.

До переліку обов`язкових щеплень для дорослих належить вакцинація від дифтерії та правця. Ревакцинуватися від цих захворювань потрібно кожні 10 років упродовж усього життя.

Правець це небезпечна інфекційна хвороба, а в час війни є дуже велика загроза як для військових, так і для цивільного населення. Адже ризик травмування в теперішній час високий. І спори правця можуть потрапити в інфіковану рану чи подряпину. Вчасне звернення до лікарні гарантує безпеку. Ну і вакцинація це єдиний спосіб вберегтися від правця, розповідає Вікторія Ступницька, керівниця відділу з інфекційного контролю ЦПМСД "Ювілейний".

Дифтерія небезпечна тим, що без якісної медичної допомоги у 100% випадків призводить до смерті. Тому рівнянин Микола дотримується календаря щеплень і ревакцинується від дифтерії та правця кожні 10 років.

Сьогодні я зробив вакцину від дифтерії та правця. Через війну є велика ймовірність отримати травмування і захворіти на правець, який є невиліковною хворобою. Дана вакцинація убезпечує від даної хвороби,  каже Микола Долик, який ревакцинувався від дифтерії та правця.

До слова, дорослі можуть отримати щеплення безплатно. Необхідно просто звернутися до свого сімейного лікаря. Внутрішньо переміщені особи можуть вакцинуватися в будь-якому медичному закладі. І переукладати декларацію зі своїм сімейним лікарем для цього не потрібно. Що ж до COVID-19, то він нікуди не зник. Останнім часом знову збільшується кількість хворих на коронавірус – як в Європі, так і в Україні. Тому медики закликають рівнян ревакцинуватися, щоб посилити опір організму до цієї інфекції.

Необхідно вакцинуватися вагітним, літнім людям, людям з хронічними хворобами. Тому, що ризик захворіти та мати певні ускладнення значно вищі. Якщо ви вже маєте дві дози вакцини, через пів року після другої дози не забудьте зробити бустер. Це гарантує захист від хвороби,  каже пані Вікторія.

Серед необов'язкових, але рекомендованих щеплень для дорослих: вакцинація від грипу, гепатиту В, пневмококу і кору. Вакцини від цих захворювань дорослим уже доведеться купувати за власні кошти.

Щеплення проти гепатиту B в Україні стало обов’язковим з 2000 року. Люди, які не вакцинувалися мають менший імунний захист. Необхідно звернутися до лікаря, щоб перевірити свій вакцинальний статус. Дорослі мають щеплюватися від Гепатиту В. Заразитися гепатитом В можна під час маніпуляцій, коли зараженим інструментом травмується шкіра: це манікюр, татуювання, стоматологічні та хірургічних втручання, деякі косметологічні процедури,  додає Вікторія Ступницька.

Не менш важливою є вакцинація і від кору.

Якщо людина невпевнена у своєму вакцинальному статусі, то таким людям треба зробити щеплення. Якщо людина контактувала з хворим на кір, то має отримати вакцину від цієї хвороби протягом перших 72 годин, розповіла Вікторія Ступницька.

Як COVID-19, так і грип можуть ускладнюватися бактеріальною пневмонією. Її найпоширеніша причина — пневмокок. Тому людям із груп ризику: тим, хто має хронічні респіраторні захворювання, усім, хто старший 65 років, а також дітям, варто зробити щеплення від пневмококової інфекції. Наразі на Рівненщині є всі вакцини, тому не зволікайте аби захистити себе від небезпечних хвороб та їхніх наслідків.


Читайте також: Як Рівненщина тримає медичний фронт в умовах війни