Температуру мірятимуть в усіх громадян, як прибувають на територію України. Про це у вівторок, 25 лютого, повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на нараді щодо ситуації з коронавірусом.

Як повідомляє у себе на сайті BBC News Україна:

"Температурний скринінг є обов'язковим для усіх громадян, які прибувають в Україну з будь-якої країну світу, як через авіасполучення, так і через усі автомобільні та залізничні пункти пропуску на кордоні України", - заявив пан Аваков.

З країнами ЄС Україна має 29 пунктів пропуску, а загалом на кордоні - 232.

За словами Авакова, сьогодні на пункті пропуску "Тиса", що на кордоні з Угорщиною, оглянули близько 1000 людей.

Також температурний контроль планують зробити і на лінії розмежування із анексованим Кримом та окремими районами Донецької та Луганської областей.

Групи із прикордонників та медиків будуть чергувати позмінно, усі вони забезпеченні необхідними засобами захисту, заявив пан Аваков.

У разі, якщо зафіксують, що у людину підвищена температура, її відправлятимуть на додаткові обстеження.

В кожному пункті пропуску є ізолятор. Людину помістять туди у разі підозри на коронавірус.

Далі швидка має відвезти її до інфекційної лікарні, де робитимуть обстеження. У МОЗ кажуть, що прикордонники мають респіратори, які захищають органи дихання. 

Як в Україні перевіряють на коронавірус?                                                                                                                     
Як запевняють у МОЗ, в Україні коронавірусу поки що немає. У Чернівцях перевіряють жінку, яка повернулась нещодавно з Італії і повідомила, що погано себе почуває.

У МОЗ розповіли ВВС News Україна, як виглядає перевірка на коронавірус в Україні.

У людини беруть перший аналіз у лікарні, куди її привезли. Перевірка йде на всі відомі види гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Якщо їх не знаходять, матеріали передають до обласної лабораторії. Якщо і там не знаходять відомих вірусів, то далі аналіз везуть до Києва.

Лише у Києві є потрібні тести і лише там перевіряють остаточно, коронавірус це чи ні.

Матеріали везуть, наприклад, автомобілем. У випадку Нових Санжар, де перевіряли евакуйованих, везли літаком. Сам тест роблять 5-7 годин. Тобто з часу, від коли виникла підозра, до остаточного спростування чи підтвердження, може пройти і кілька днів.

За даними МОЗ, в Україні є 30 наборів реагентів для тестування на COVID-19. Набори містять приблизно 3000 реакцій, чого вистачить для дослідження на захворювання понад 950 людей методом полімеразної ланцюгової реакції.

Коронавірус у Європі                                                                                                                                                    
В Італії на коронавірус вже захворіли кілька сот людей, померли семеро. Хворих на коронавірус виявили в Австрії, на Канарських островах (Іспанія).

В понеділок Італія запровадила ряд обмежень у північних регіонах Ломбардія і Венето. У кількох маленьких містечках, де живе близько 50 тисячі людей, ввели карантин. Туди не можна в'їхати чи виїхати без спеціального дозволу.

У закритих містах тимчасово не працюють школи та багато фірм, скасували громадські та спортивні заходи, Венеційський карнавал.

На новий коронавірус у світі захворіли вже понад 80 тисяч людей, 2700 людей померли, а 27 тисяч одужали.

У січні ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію у зв'язку зі спалахом нового вірусу, який спричиняє респіраторну хворобу під назвою Covid-19.

Лихоманка, втома та сухий кашель - найпоширеніші симптоми для пацієнтів.

Частка людей, які помирають від цього захворювання, сягає приблизно 2%, у більшості хворих лише розвиваються легкі симптоми і відбувається повне одужання.

Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності, який є агентством Євросоюзу, нагадує, що щороку до 40 тисяч людей у ??країнах ЄС, Великій Британії, Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейні передчасно помирають через причини, пов'язані з грипом.

Читайте також: На Закарпатті госпіталізували чоловіка з підозрою на коронавірус