Фото ілюстративне
Чим більше дізнаємося про цю інвазіи?ну та отруи?ну рослину, тим більше хочеться застерегти вас та залучити до спільноі? боротьби з и?ого поширенням у місті.

Про найбільш екологічний та ефективний "метод затінення" рослини Сад історій в Рівному написали інструкцію та разом з Екологічний центр ПДМ підготували відео.

Якщо самостійно плануєте ліквідувати борщівник у себе в саду чи прибудинковій території, пропонуємо детально розглянути цей інформаційний бюлетень та дотримуватися інструкцій. Інформація корисна для небайдужих мешканців міста, садівників, працівників ЖКГ, керівників підприємств та установ, голів ОСББ та очільників ОТГ

- Борщівник Сосновського – це небезпечна гігантська рослина, до 5 метрів заввишки, зустріч з якою може закінчитися опіками шкіри від потрапляння отруйного соку на поверхню.
- Борщівник швидко, росте розкидаючи велике листя, схоже на лопухи. Рослина є дуже невибагливою, швидко поширюється.
- Борщівник впливає на біорізноманіття - він агресивно витісняє місцеві види трав’яних рослин, та захоплює територію.
- При пошкодженні стебла чи листя рослина виділяє фуранокумарини – речовини, які під дією ультрафіолету спричиняють на тілі людей серйозні опіки.
- Запам’ятайте цю рослину самі та обов’язково покажіть її дітям – саме їх часто приваблюють величезні, схожі на парасольки суцвіття та зарості, в яких цікаво гратися.
- Якщо людина доторкнеться до борщівника, вона навіть не відразу відчуває біль. А вже за кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з'являться пухирі. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з'являються виразки, а після загоєння на їх місці ще тривалий час залишаються темні плями.

Життєва стратегія цієї небезпечної (особливо у міському середовищі) рослини дуже потужна, тому боротися з нею важко, але можливо. Підхід, який пропонуємо є екологічно безпечним та ефективним. Варто запам’ятати кілька правил:

1. НЕ косити, НЕ ламати. Борщівник має розвинену кореневу систему та відновлюється з підземних бруньок, що активно відбувається після скошування або іншого механічного пошкодження.
2. Рослина потребує світла. Якщо викопати рослину з коренем, а залишкам корінців перекрити доступ до світла, паростки загинуть і не відновлять свій ріст.
3. Розпочинайте боротьбу якнайшвидше. Найлегше видаляти, поки він малий. Наи?небезпечнішим борщівник є у період цвітіння, а цвіте він практично все літо. На 1 квадратний метр у борщівника до 20 000 насінин, і розносяться вони на 5−6 метрів навколо рослини. Якщо є можливість, боріться з рослиною і поза своєю територією та залучайте сусідів.
4. Перш за все, подбайте про індивідуальний захист. Робота з рослиною передбачає використання щільного водонепроникного одягу та взуття, окулярів та гумових рукавиць. Намагайтеся триматися якомога далі від неї та захищайте обличчя.

Покрокова інструкція:
1. Викопайте максимально глибоко рослину з коренем.
2. Лунку в землі щільно накрийте шматком агроволокна або чорної товстої плівки. Це потрібно для того, щоб перекрити доступ світла до паростків рослини, що могли залишитися в грунті.
3. Зверху агроволокно посипте грунтом на висоту 3-5 см.
В ідеалі можна зверху насіяти трави із злаковими.
4. Не знімайте агроволокно протягом тривалого часу та спостерігайте, щоб не було «втікачів» повз накриття. Паростки мають загинути та не відновлювати більше свій ріст.
5. Викопані рослини залиште висихати так, щоб коріння не торкалося землі.

Читайте також: Красива і отруйна: Рівне атакує рослина, яка викликає опіки