Ця рослина для рівнян вже стає звичною, але від того вона не стає менш небезпечною. Мова йде про Борщівник Сосновського. Ця рослина активно почала розмножуватися, і вже її можна помітити ледь не у кожному куточку нашого міста. На вигляд рослина безневинна, але для того, хто її таки торкнувся - може бути біда. Більше про це - дивіться у сюжеті.

Красива квітка у формі зонтика, велике лапате листя. На перший погляд звичайна рослина, яку рівняни починають помічати вже майже у кожному закутку міста. Неважливо - чи це закинута територія, чи пересічні вулиці або ж приватні території. Однак, ця рослина не настільки проста, як здається на перший погляд.

- Легка така ссадина червона. І між великим вказівним пальцем теж почервонніння. Я переходила день-два. Немає ні крові, нічого. І на вечір третього дня я вже побачила припухлості, як при опіках дуже сильних, - розповідає рівнянка Ірена Боровець.

Ірена розповідає, спочатку не зрозуміла, чим могла так обпектися. Однак, знайомі розповіли, що такі опіки спричиняє тільки борщівник Сосновського.

- Він небезпечний для здоров`я людини тоді, коли викидає квітконіс. Воно пористе, до трьох з половиною метрів висотою. Діти хочуть зірвати його як квітку. І от саме в цей час вона дуже небезпечна - саме тоді вона спричиняє опіки, - зазначає екологиня Дарія Лико.

Рівняни розповідають, ця рослина буквально атакує наше місто. Якщо раніше її можна було побачити лише на закинутимх територіях, то тепер вона проростає і на дитячих майданчих, на приватних територіях, вздовж проїжджих частин. Мешканка будинку на вулиці Боженова у Рівному розповідає, з року в рік вони ведуть боротьбу із цими отруйними заростями. Звертаються у різні інстанції. Однак, жодного результату.

- Я не пригадую, щоб сюди хтось приїхав і викосив його начисто. Це чоловіки самі беруть приходять і потроху його скошують, - говорить рівнянка Світлана Мельник.

Додає, на цій вулиці проживає багато діток. Вони тут постійно бігають, граються. І така квітка для них дуже приваблива.

- Старшим можна пояснити, щоб вони не лізли, але діти є діти, вони можуть забутися. А меншим таким, якби ти не говорив, дитина бачить якусь квіточку, чи щось там в неї покотиться - і вона біжить туди, не задумуючись, - говорить Світлана.

Борщовик у Рівному все більше стає популярним. Місцеві мешканці про рослину вже наслухані, але намагаються її уникати.

- Я намагаюсь його уникати. Я знаю, що це дуже отруйна рослина, дуже небезпечна. Здається, завдає до 90 відсотків опіків.

- Я стараюсь їх не чіпати, обходжу стороною.

Втім, якщо все-таки сік рослини потрапив на шкіру, лікарі радять негайно змити проточною водою. І бажано не перебувати під сонячними променями. Бо саме вони викликають ці опіки.

- При дії сонячних променів якраз утворюються ці опіки. В домашніх умовах, якщо люди промили проточною водою, обробилои пантенолом, спреєсм, то добре. Можна вживати препарати, які зменшують прояви алергії, - розповідає Андрій ДЯГЕЛЬ, завідувач хірургічного відділення Рівне нської міської лікарні №2

Єдиний спосіб боротьби із цією рослиною - це її скошування. І бажано це робити, як тільки з`явилося молоде листя.